Слухати радіо RadioKOR

Міжнародний день людей з особливими потребами

0

3 грудня – Міжнародний день

людей з особливими потребами

Кожного року 3 грудня під егідою ООН, з метою привернення уваги суспільства до проблем інвалідів, відзначається Міжнародний день інвалідів і 2018 року відзначаємо його 26-ий рік поспіль.

Цей день вшановується з метою інтеграції інвалідів до суспільного життя. В означенні цих слів – процес відновлення зруйнованих зв’язків людини з фізичними обмеженнями, які забезпечують включення її до основних напрямків життєдіяльності спільноти: працевлаштування та фізична реабілітація, рекреаційні та відпочинкові заходи, сім’я, побут, навчання, задоволення інформаційно-правових та духовних потреб.

На жаль, особистість людини з обмеженими можливостями у нашій країні формується в умовах певної ізольованості від суспільства, недостатньої моральної підтримки та матеріального забезпечення з боку держави, що є ознакою їхнього неналежного соціального захисту.

Подолання соціальної ізоляції інвалідів – завдання для зосередження своєї діяльності не лише держави, але і громадськості, об’єднань інвалідів, що вимагає спеціальних заходів для усування просторової, транспортної, побутової замкнутості інваліда, емоційної депривації. Саме сфера програм соціальної роботи, а не медична площина є головною, де інваліди отримують професійну підтримку, захист, допомогу, реабілітацію. Перебудова суспільної етики та реалізація розвитку особистості – одна з умов задоволення цих потреб.

Тож, відзначаючи цю дату в нашому районі, маємо можливість моніторингу перебігу зробленого та визначення подальших пріоритетів для формування достойних умов життя таких людей. І це не варто відкладати. Потрібно корегувати певні соціальні програми, недоліки яких у тому, що вони практично є швидше певними механізмами, ніж засобами соціальної адаптації людей з обмеженими можливостями.

Разом з тим на сьогодні, безперечно, має місце подяка місцевим органам виконавчої влади, місцевого самоврядування,  всім небайдужим за сприяння у вирішенні ряду складних питань по наданню людям з інвалідністю створення рівних можливостей, зручності, затишку, за готовність іти їм на зустріч. Це сприяє роботі над особистим удосконаленням, відкритості до світу, любові, вдячності. І це те, що приводить кожну людину до перемоги над собою, над обмеженнями, які заважають рухатися вперед.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *