Слухати радіо RadioKOR

ХТО НЕ ПАМ’ЯТАЄ МИНУЛОГО, ТОЙ НЕ МАЄ МАЙБУТНЬОГО

0

28 серпня 2019р., у свято першої Пречистої Пресвятої Богородиці, у селі Студениці Глибочицької ОТГ Коростишівського району відкрився Центр української культури та етнографії «Оберіг Студеної Води», організаторами якого стали громадське об’єднання «Довіра-1» та Молодіжний Актив Розвитку Житомирщини, за підтримки Міністерства культури України, конкурсу «Малі міста – великі враження 2019», Національного музею Івана Гончара та Житомирської ОДА.

Щороку з мапи нашої держави зникає близько 20 сільських населених пунктів, а культура  України, традиції, звичаї, здебільшого, зазнали значних змін у ХХ ст. під впливом тоталітарного режиму, що суттєво відобразилося у розвитку українських сіл.  І саме тому, аби зберегти найцінніше, щоб передати майбутнім поколінням, «Оберіг Студеної Води» стане Центром відродження традицій українського сватання і народного весілля.

Для кого і заради кого ж був створений цей проєкт, ділиться Віталій Сівко, ініціатор, сумісно з Валентиною Радкевич:

На урочисте відкриття Центру завітав Сергій Сокальський, сільський голова Глибочицької ОТГ і поділився історією з чого ж усе починалося  і що кажуть  гості?:

Свято розпочала і завершила із виконання Державного Гімну України та Духовного Гімну України гостя із Полтавщини Інна Іщенко, бандуристка, суперфіналістка вокального шоу «Голос країни». Після чого  колектив «Родинне джерело» з любов’ю до рідного села, виконали Гімн Студениці. З різних куточків України завітали співочі голоси з народними піснями та українськими традиціями.

Завітала на свято і арф’янка Ольга Гура, яка усім серцем  передала любов до матінки-природи.  Максим Бережнюк, фольклорист, співав традиційних українських пісень і виконував на традиційних українськиї духовних інструментах. А гурт музикантів-мультиінструменталістів, що неодноразово представляли свою творчість на європейських етнофестивалях, занурювали слухачів в атмосферу давньої та сучасної української  музики.

Не можлива була б така атмосфера без Петра Сказківа, суперфіналіста телешоу «Україна має талант», цимбаліста з Прикарпаття, який творить музику серцем. Петро виконав завершальну у своєму виступі “Мелодію Майдану” так, що пробирало до кісток.

Гостей з різних куточків України, що приїхали на фестиваль, частували баношем та випічкою,  давали майстер-класи. А по завершенні урочистої та святкової програми, розділили коровай, як і заведено в українських родинах.

Фоторепортаж  та відео ви можете побачити у Facebook у  загальнодоступній групі Korostyshiv NEWS.

Реєструйтеся на нашому сайті radiokor.com.ua , приєднуйтеся до загальнодоступної групи Korostyshiv NEWS  та будьте завжди у центрі подій Коростишівщини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *