Слухати радіо RadioKOR

Андріївські вечорниці на головній сцені міста.

0

Український народ упродовж своєї історії створив цілу систему виховання молоді високих духовних та громадянських якостей, зокрема, соціалізації молоді. Варто зазначити, що вечорниці в Україні відігравали дуже вагому роль. Для дівчат це була школа молодих господинь. Також вечорниці мали ключову роль у розвитку стосунків між молоддю, підготовка до шлюбного життя. Найпопулярнішими вважаються Андріївські вечорниці. Свято Андрія Первозванного з давніх давен є найбільшим передноворічним святом, яке молодь святкує у ніч з 12-го на 13-е грудня. Згідно з переказами, Андрій Первозванний входив у число 12-ти апостолів Христа.

Напередодні цієї дати було прийнято збиратися на Андріївські вечорниці — тобто, ворожіння, з якими пов’язано безліч неординарних традицій. Наприклад, сіяння конопель, ворожіння на взутті та балабушках, кусання калити, ліплення вареників тощо. Дівчата та хлопці ворожили разом, не зважаючи, що іноді парубки могли завадити дівочим обрядам.

Обряд кусання калити – це особлива частина гуляння на Андрія. Головне правило було не лише відкусити шматок від коржа, але й стримувати свої емоції, не сміятися. Закінчувались гуляння вечерею, а після цього починалися танці. Часом веселощі тривали всю ніч. Дівчата могли продовжити ворожити.

30 листопада 2019 року жителів міста Коростишів чекало театралізоване дійство, веселі пісні та смачні вареники, завдяки Молодіжному Центру Дон Боско. Актори показали феєричні уривки з вистави «Сорочинський ярмарок».

Молодіжний Центр Дон Боско щороку святкує вечорниці, влаштовуючи творчі вечори.

Цього року спробували виступити на більшій сцені, захід відбувся у міському будинку культури, де волонтери змогли зібрати більше глядачів.

Подібні заходи в Молодіжному центрі відбуваються для того, щоб показати, що молодь прагне до розвитку та з користю проводить час, збагачуючи нашу культуру.

Артисти та глядачі дякують Отцю Роману, який згуртовує та підтримує молодь.

КП «Районна редакція радіомовлення «Коростишівське радіо» бажає артистам творчих успіхів.

Фоторепортаж  та відео ви можете побачити у Facebook у  загальнодоступній групі Korostyshiv NEWS.

Реєструйтеся на нашому сайті radiokor.com.ua , приєднуйтеся до загальнодоступної групи Korostyshiv NEWS  та будьте завжди у центрі подій Коростишівщини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *