Слухати радіо RadioKOR

КОРОСТИШІВ. УЛАМКИ СЛАВЕТНОГО МИНУЛОГО. Новий палац і новий костел

0
Веселий феодал-розбишака, купецькі каравани, земляни з сохою та мечем, дерев’яний костел над рікою, мирне співіснування католиків та православних – всьому цьому приходить кінець у 1648 році, коли починається Хмельниччина. Немає страшнішої війни, ніж громадянська – і Коростишів разом з його храмами в повній мірі відчув на себе цю давню істину. Людвік Олізар, шляхтич і католик, підтримує старий лад. Більшість його селян, котрим свій господар осточортів (на відміну від його батька) долучаються до козаків. Приєднуються до запорожців і коростишівські земляни. Спочатку запорожці грабують і руйнують костел і замок, будинки заможних міщан, потім татари руйнують те, що залишилось, уводять людей в ясир. Потім королівське військо, наздоганяючи відступаючих козаків, винищують села покозачених землян, потім приходять турки… За п’ятдесят років постійних війн Коростишів і навколишні села спустіли і знов заселятись почали лише з початку 18 століття. Саме тоді вертаються до спустілого маєтку і Олізари.
Відроджувати замок вони вже не мали ані можливості, ані потреби: після перемог над турками Яна Собеського, Петра Першого і Івана Мазепи татарські набіги припинились, а проти регулярної армії з гарматами невеличка мурована фортеця не простояла б і дня. Отже, власники Коростишева перебираються до міста і будують новий палац на новому місті. Тоді ж, у 1702 році, був відновлений костел – знов з дерева і знов на старому місці. І лише у 1779 році на місці дерев’яної святині постає нова – мурована.
Світлина від Насті Олійник.
Новий костел будували в стилі пізнього бароко, в традиціях Людовіка XVI. До просторої головної нави притулилися дві невеличкі дзвіниці. Фасад прикрашений вікнами з декоративною колонадою. Стіни були укріплені контрфорсами – і не з міркувань оборони, а з метою укріплення стін. В костьолі знаходилась чудотворна ікона Божої Матері, а з 1794 року – орган. Біля костелу розташувалась плебанія, дещо схожа на російські дворянські маєтки – портик з колонами, в один поверх.
Джерело: інтернет видання
Реєструйтеся на нашому сайті radiokor.com.ua , приєднуйтеся у Facebook до загальнодоступної групи Korostyshiv NEWS  та будьте завжди у центрі подій Коростишівщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *