Слухати радіо RadioKOR

КОРОСТИШІВ. УЛАМКИ СЛАВЕТНОГО МИНУЛОГО

0
Мало хто з проїжджаючих трасою Київ-Житомир звертає увагу на Коростишів – невеличке містечко, що немовби приліпилося до дороги. Більшість подорожуючих оминає його об’їзною дорогою, і навіть з маршрутки що проходить через місто видно лише кілька хрущовок, спотворену перебудовами цікаву неоготичну автостанцію з кінця ХІХ століття та будиночки приватного сектору. Лише з мосту на в’їзді в місто можна побачити мальовничі кручі та скелі, стрімкий Тетерів, залишки колись розкішного парку та барокові бані костелу, залишки парку, руїни палацу, підземні ходи під Замковою горою і красивий пізньобароковий костел… Власне, це майже все, що збереглось від старого Коростишева – міста з довгою та цікавою історією.

БОЯРИ З СОХОЮ І СЕЛЯНИ З ШАБЛЯМИ

Вперше Коростишів згадується в грамоті великого князя литовсько-руського Олександра, яку він писав у Вільно 26 березня 1499 року.
“Бив нам чолом пан Кмита Олександрович і просив у нас села в Житомирському повіті на ім’я Коростешово і данників наших: Гуріна і Василя і їх товаришів і повідав перед нами, що тії данникі дають нам дані тільки пів третя відра меду і осьм відер полуддя. Уж ми теє село Коростешово, і тих данників і їх товаришів йому дали зо всіма їх землями, із данню, і зо всіма тим, що здавна до того села належало”.
Кажучи простіше, на прохання місцевого українського феодала боярина Кмити князь Олександр у 1499 році дарував йому село Коростишів та кілька дрібних бояр в якості васалів. Раніше вони платили данину князеві, тепер платитимуть Кміті. Такі собі типові середньовічні феодальні відносини між дрібними лицарями та багатими лордами.
Кмити володіли Коростишевом з 1499 по 1565 рік. Як і належить лицарству, вони служили своїм князям, захищали свої села від нападів, ходили в походи проти турків, татар, Москви. Наприклад, у 1524 році Христофор Кмита, староста Овруцький і намісник Чорнобильський разом з державцем Київським Семеном Полозовичем після чергового татарського нападу зібрали невеликий озброєний загін козаків, дісталися Дніпром до самої Тавані. На цьому місці татари переправлялись додому, везучи з собою награбовані скарби та бранців, на котрих чекала неволя. Що Кмита і Полозович зробили з татарами – описує король Сигізмунд Старий:
“Там вчинили вони нам немалу послугу. Всіх тих ворогів-татар, що були в державі нашій, вони цілий тиждень не пропускали. Кожного дня зчиняли з ними битву, багатьох побили, інших потопили. І ми за цю послугу їм дуже вдячні”.
Подвиги Кмити з товаришами були викликані не стільки пошуком слави, скільки необхідністю – адже Коростишів завжди був містом при дорозі з Києва до Львова, і по дорозі цій ходили не лише купці, але й вороженьки. Отже, заможні мешканці Коростишева та навколишніх сіл мусили чергувати “в повній сторожі” від Юрія до Покрови – тобто, від 6 травня до 14 жовтня. Саме в цей час – з кінця весни до середини осені – небезпека від візиту небажаних гостей була найбільшою. Такі вояки-селяни, найдрібніша шляхта, отримали назву землян. Вони були вільні від кріпацьких обов’язків, але мусили нести воїнську службу на заставах і фортецях, ходити в походи разом з коростишівськими Кмитами. За службу вони отримували землю – котру й обробляли у вільний від служби час. Такими шляхтичами-„землянами” були населені села-містечка Вілля (тепер Вільня), Войташівка (тепер Квітневе), Здвижень (тепер Здвижка), Олешпіль (тепер Онишпіль). Саме тому навколо Коростишева збереглось стільки земляних фортець-застав, деякі з яких можна помітити навіть з житомирської траси. Найцікавіша з таких фортець – це Круглий Вал неподалік села Грубське. В цьому міні замку несли варту коростишівські земляни, а після них – козаки. Щоправда, археологи знаходили в Круглому Валі артефакти доби Київської Русі і навіть скіфів. Отже, цю фортецю використали мешканці наших земель за багато століть від нас, а хто саме з наших пращурів звів там перші укріплення – сказати важко.
Джерело: інтерне видання Віктор Заславський.
Світлина від Насті Олійник.

Реєструйтеся на нашому сайті radiokor.com.ua , приєднуйтеся у Facebook до загальнодоступної групи Korostyshiv NEWS  та будьте завжди у центрі подій Коростишівщини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *