Слухати радіо RadioKOR

6 березня 2020 року в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою, який започатковано у 2008 році за ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою.

За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою», в даний час глаукома – одна з основних причин сліпоти та слабкозорості. Кількість глаукомних хворих у світі вже сягає 100 млн. чоловік. При цьому з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір саме  через глаукому.

Глаукома – захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску.   Глаукома є однією з провідних причин невиліковної сліпоти в світі. На глаукому може захворіти будь-хто. Незважаючи на впровадження високих технологій раннього виявлення глаукоми та її лікування, кількість хворих на глаукому постійно зростає. Це пов’язано зі зростанням середньої тривалості життя населення на земній кулі.

Здорове око має внутрішньоочний тиск (16-25 мм рт. ст.) завдяки балансу притоку і відтоку рідини. При глаукомі циркуляція рідини в оці порушується, вона накопичується і внутрішньоочний тиск починає підніматися. При цьому зоровий нерв та інші структури ока відчувають підвищене навантаження, страждає кровообіг ока.

Глаукома підступна – вона підкрадається непомітно, може вести приховану руйнівну роботу, щоб потім грянути раптовою катастрофою. Глаукома, яка не лікувалась, веде до зниження зору і повної незворотної сліпоти. Око, яке не розпізнає світла, може причиняти сильний біль, і тоді не залишається нічого іншого, як видалити його. Пам’ятаючи про це, ви напевно не полінуєтесь відвідати з профілактичною метою кабінет лікаря-офтальмолога і перевірити стан своїх очей.

Якщо лікування глаукоми не проводиться, то поступово починає звужуватися поле зору – людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата. На жаль зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню.

Факторами, які сприяють розвитку глаукоми є:

  • розлад нервової, серцево-судинної систем;
  • ендокринні та спадкові захворювання;
  • короткозорість, далекозорість;
  • вік старше 60 років;
  • наявність кровного родича з глаукомою.

Ви можете не відчувати підвищеного тиску і це дуже небезпечно. Чим довше внутрішньоочний тиск зберігається на високому рівні, тим більше страждає зоровий нерв. Поступово він гине. А разом з ним гине і зір.

Запам’ятайте:

  • поява райдужних кіл при погляді на електричну лампочку;
  • поява періодичного чи стійкого туману;
  • погіршення зору після фізичної праці, у т.ч. пов’язаний з працею головою донизу;
  • почервоніння ока, яке супроводжується гострим болем який-не знімається прийомом анальгетиків.

Всі ці прояви повинні насторожити вас і вам слід якомога скоріше звернутися до лікаря-офтальмолога.

Якщо вам встановили діагноз глаукома – не слід впадати у відчай, якщо виконувати рекомендації лікаря, постійно спостерігатись, лікуватись, у більшості випадків це захворювання можна призупинити і зберегти зір. Основа лікування – засоби, які знижують внутрішньоочний тиск. Як правило, це очні краплі і вірогідно, що вам потрібно буде капати їх усе життя. Техніка капання проста, ви зможете засвоїти її і дуже скоро ця процедура стане такою ж звичайною, як, наприклад, чищення зубів зранку та ввечері.

Протікання глаукоми залежить від вашого способу життя.

Ось деякі рекомендації, яких потрібно дотримуватись хворим на глаукому:

  • Працюйте стільки, скільки потрібно, згідно вашого віку та загального стану здоров’я, але не напружуйтесь. Уникайте фізичних і нервових перевантажень;
  • Перенавантаженням для вас може стати також прополка грядок, якщо ви працюєте в нахил. Прилаштуйте яку-небудь лавку, стілець – не нахиляйтесь. Що б ви не робили – читаєте, в’яжете, не сидіть з нахиленою головою і при поганому освітленні;
  • Дивитись телевізор не забороняється, але також при хорошому освітленні (не в темряві) і в правильній позі, щоб голова не була нахилена, чи запрокинута.

Харчуйтесь раціонально залежно від віку, віддавайте перевагу овочевим стравам, рибі, сирим овочам та фруктам.

Вживання рідини, якщо немає для цього інших показань, можна не зменшувати, але неможна відразу випивати більше склянки.

Якщо ви курець – киньте палити негайно! Нікотин шкідливий для ваших очей.

Не носіть тісних комірців, краваток – всього, що перешкоджає кровообігу в ділянці голови та шиї.

Для вас дуже важливим є хороший сон. Введіть в розклад дня вечірні прогулянки; якщо не спиться – приймайте на ніч 2-3 чайні ложки меду, які запийте теплою водою, робіть теплі ванни для ніг.

Витримуйте призначений режим закапування очей. Якщо вам потрібно піти із дому надовго, не забудьте взяти краплі з собою.

Регулярно відвідуйте лікуючого лікаря. Навіть при стабілізації внутрішньоочного тиску, контрольні обстеження будуть потрібні кожні 3 місяці. І бажано проходити курси профілактичного лікування 2 рази на рік.

І наостанок велике прохання: слідкуйте за своїм здоров’ям, регулярно проходьте медичні огляди.

Пам’ятайте: ні глаукому, ні катаракту неможливо вилікувати ніякими вправами для очей. Повірте, дуже прикро, коли приходять пацієнти, які втратили зір від глаукоми, а ти вже не можеш їм допомогти, а все тому, що вони сиділи вдома, робили якісь вправи, прикладали травки до очей, а глаукома робила свою руйнівну справу. Якщо хвороба виявлена своєчасно, в більшості випадків ми зможемо вам допомогти!

Для своєчасного виявлення глаукоми радимо всім, кому виповнилося 40 років, вимірювати внутрішньоочний тиск (ВОТ) раз на рік в долікарському кабінеті  №5 центру первинної медико-санітарної допомоги , сільських амбулаторіях, ФАП та ФП.

      Дбайте про свій зір.

      Запрошуємо пройти безкоштовне вимірювання очного тиску в кабінеті №5 поліклініки постійно .

Лікар офтальмолог, заступник головного лікаря ЦПМСД  Світлана Шемчук

Реєструйтеся на нашому сайті radiokor.com.ua , приєднуйтеся у Facebook до загальнодоступної групи Korostyshiv NEWS  та будьте завжди у центрі подій Коростишівщини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *