Слухати радіо RadioKOR

Захистіть себе та свою родину від туберкульозу!

0

Туберкульоз – це хвороба, яка сьогодні також загрожує людству. З 1995 року в Україні зареєстровано епідемію туберкульозу. Щороку на туберкульоз хворіють 40тис. українців, з них на відкриту форму туберкульозу – близько 30%. Помирають щорічно понад 10тис. Україна по рівню смертності від туберкульозу займає перше місце в Європі.

Туберкульоз – це інфекційне заразне захворювання. Джерелом зарази є хвора на відкриту форму туберкульозу людина, яка виділяє під час кашлю, чихання краплини слини зі збудником туберкульозу, так званими мікобактеріями або паличками Коха. Необхідно знати і про те, що на туберкульоз хворіють не тільки люди, а й велика рогата худоба та птиця. Це захворювання вражає всі органи і системи людини, крім волосся та нігтів.

Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом під час спілкування з хворим на туберкульоз, або при вживанні продуктів від хворої на туберкульоз худоби та птиці (м’яса, молока, сиру, яєць). Мікобактерії можуть потрапити в організм з пилом, через спільний із хворим посуд та предмети вжитку. Слід  зазначити, що мікобактерії туберкульозу надзвичайно стійкі до навколишнього середовища: стійкі до висихання, холоду та більшості дезінфікуючих засобів. В річковій воді можуть жити до 5 місяців, у вуличному пилові – від 3-х до 6-ти місяців, у грунті – 2 роки.В умовах кімнатної температури залишаються життєздатними протягом 4-х місяців. Слід знати, що кип’ятіння знищує мікобактерії туберкульозу протягом декількох хвилин.

Літні сонячні промені знешкоджують бактерії через 30 хвилин. Основні симптоми захворювання: кашель понад 2 тижні, підвищена температура тіла, утруднене дихання, поганий апетит, постійна слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість, особливо вночі, біль у грудній клітці.

Більше схильні до захворюваності на туберкульоз особи з так званої групи ризику: це хворі на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, цукровий діабет, хронічний алкоголізм, наркоманію, ВІЛ-інфекцію/СНІД, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання.

Лікування туберкульозу проводиться безкоштовно під контролем медпрацівників упродовж 6-8 місяців. Профілактика туберкульозу: щоб не захворіти на туберкульоз необхідно:

– вести здоровий спосіб життя, відмовитись від шкідливих звичок, необхідно повноцінно харчуватись, займатися спортом і загартовуватись;

– регулярно, не рідше одного разу на два роки, проводити флюографічне обстеження органів грудної клітки (для дорослих). Особам груп ризику – один раз на рік;

– обов’язкове щеплення вакциною БЦЖ у віці 7 років (при відсутності протипоказань). А також в пологовому відділенні немовлят на 3-4 день після народження;

– своєчасно проводити туберкулінодіагностику (проба Манту 2ТО) дітям 4-14 років 1 раз на рік. Дітям 0-3 років та 15-17 років – за показаннями;

-при контакті з хворим на туберкульоз, необхідно обов’язково обстежитись у лікаря.

Туберкульоз виліковний! при умові раннього виявлення, ефективного лікування та дотримання рекомендацій лікаря.

Пам’ятайтеСвоєчасно виявлений і вилікуваний туберкульоз продовжить Ваше життя і застереже від інфікування Ваших рідних та близьких.

            Не займайтесь самолікуванням! Жодні відомі народні засоби не можуть вилікувати туберкульоз, їх можна використовувати, як доповнення до основного лікування після консультації з лікарем.

            Захистіть себе та свою родину від туберкульозу!

Реєструйтеся на нашому сайті radiokor.com.ua , приєднуйтеся у Facebook до загальнодоступної групи Korostyshiv NEWS  та будьте завжди у центрі подій нашого регіону.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *