З відкриттям ПРСС «Кооперативний ринок» в м. Коростишеві розпочата реалізація ранніх овочів та фруктів.

РАННІ ОВОЧІ!

З набранням чинності постанови головного Державного санітарного лікаря України № 14 від 27.04.2020р. «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках», з 01.05.2020р. відновив свою діяльність ПРСС «Кооперативний ринок», що належить до підприємства Коростишівської райспоживспілки.

На ринку дозволена реалізація м’ясо-молочної; риби, рибної; хліба, хлібобулочної та іншої продукції, в тому числі сільськогосподарської.

Операторами ринку, продавцями, реалізаторами крім дотримання вимог постанови головного Державного санітарного лікаря України № 14 від 27.04.2020р. «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках», зобов’язані дотримуватися та виконувати Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Ветеринарно-санітарні правила для ринків», «Правила торгівлі на ринках» та інші.

Контроль за дотриманням законодавства щодо якості та безпечності харчової продукції на ринках здійснює Коростишівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області у вигляді планових та позапланових заходів. Щоденне інспектування проводиться спеціалістами лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи (ЛВСЕ) на ринку (перевірка наявності документів, що засвідчують якість та безпечність харчових продуктів, проведення лабораторних досліджень харчових продуктів).

З відкриттям ПРСС «Кооперативний ринок» в м. Коростишеві розпочата реалізація ранніх овочів та фруктів. Згідно наданої інформації ЛВСЕ, в період з 01.05.2020-14.05.2020 було досліджено – 440 проб сільськогосподарської продукції.

В трьох зразках встановлено перевищення вмісту нітратів: буряк та молода картопля, придбані на «Малинському ринку» м. Житомир, при наявності товаро-транспортних накладних, не відповідали за вмістом нітратів (буряк: фактично – 1836 мг/кг, при нормі не більше 1400 мг/кг; молода картопля – фактичний вміст нітратів – 301 мг/кг, при нормі не більше 250 мг/кг). Рання редька, вирощена в приватному секторі с. Більковці, реалізувалась без документів, що засвідчують якість та безпеку продукції. За проведеними дослідженнями лабораторії ВСЕ на ринку, вміст нітратів становив – 1973 мг/кг, при нормі 1200 мг/кг.

Продукція з перевищенням гранично-допустимих концентрацій по вмісту нітратів, знята з реалізації та денатурована.

З метою недопущення харчових отруєнь, загострення хронічних хвороб, пов’язаних з надграничними концентраціями нітратів, Держпродспоживслужба рекомендує стриматися від надлишкового вживання ранніх овочів, особливо дітьми, людьми похилого віку. При закупівлі раннях овочів необхідно вимагати якісні посвідчення (сертифікати якості, протоколи досліджень, експертний висновок), які обов’язково повинні бути у продавця, реалізатора, котрі зобов’язані надавати їх на вимогу споживачів (покупців).

Іван НЕЧИПОРУК,

Начальник Коростишівського РУ ГУ ДПСС

в Житомирській обл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *