Слухати радіо RadioKOR

Як не стати жертвою вуличної злочинності

1

Вулична злочинність – це сукупність кримінально-караних суспільно небезпечних діянь, яка має ознаки системи, скоєних протягом певного проміжку часу на певній території населеного пункту, що співвідноситься з поняттям «вулиця».

Протидія злочинності на вулицях та в інших публічних місцях визнається одним зі стратегічних завдань для більшості країн світу. За результатами проведених соціо- логічних досліджень 75 % громадян визнають існування в їхньому населеному пункті місць, де небезпека стати жертвою кримінального насильства найбільш висока. Найчастіше такими є вулиці, прибудинкові території, зупинки транспорту тощо.

Однак, жертвою вуличної злочинності можна стати і у місцях значного скупчення людей, таких як магазини, базари, площі та інші. У таких місцях часто здійснюють свою злочинну діяльність кишенькові крадії.

Як зберегти свої гаманці, мобільні телефони від кишенькових крадіїв? В людних місцях, в транспорті, на ринках зберігайте свої речі у внутрішніх кишенях одягу,гаманці чи мобільні телефони кладіть до кишень, які тісно прилягають до тулубу, щоб ви могли відчути будь-які сторонні маніпуляції. Намагайтесь при розрахунку за придбаний товар всі гроші не діставати. При виході з дому брати із собою ту суму грошей, яку ви розраховуєте витратити на покупки. Не розсіюйте свою увагу на сторонні речі, намагайтесь постійно контролювати наявність гаманця. Жінкам рекомендується брати із собою в людні місця сумки, які застібаються на замок.

     Як уберегти себе від нападу зловмисника? Повертаючись додому увечері, по можливості, не ходіть поодинці, уникайте погано освітлених вулиць, скверів, глухих, безлюдних місць, лісопаркових зон, районів будівництв.
Якщо ви затримались допізна, зверніться з проханням до близьких або знайомих зустріти Вас біля  зупинки автобуса та провести до будинку. Будьте на зв’язку із родичами, спілкуючись по телефону, повідомляйте де знаходитесь. У випадку, якщо Ви сідаєте до таксі або до автомобіля, водій якого Вам не знайомий, не соромтесь назвати номерні знаки та колір авто своєму телефонному співрозмовнику та орієнтовний час Вашого приїзду.
Будьте обережні і розбірливі в нових знайомствах, не варто жінці, якщо вона одна, сідати до машини незнайомої людини.

Не показуйте водію таксі чи випадкового автомобіля, що у вас в гаманці значна сума грошей.

У темний час доби йдіть посередині тротуару, щоб знизити ризик раптового нападу та, у разі нападу, мати час оцінити ситуацію. Якщо вас пізно ввечері з будь – якої причини зупинили сторонні особи, не зупиняйтесь у темному місці, а намагайтесь дійти до найближчого ліхтаря, вітрини магазину або іншого освітленого місця. Вірогідно, що зловмисники в такій ситуації відмовляться від злочинних дій.

Не давайте можливості хуліганам спровокувати себе. Уникайте зневажливих висловлювань на їх адресу. Залишайтеся спокійним, об’єктивним та виваженим. Мобільні телефони носіть у кишенях, бажано таких, що закриваються ґудзиками або блискавкою, на крайній випадок у сумці.

Якщо у Вас просять мобільний телефон для того щоб перетелефонувати комусь, не спішіть його передавати в руки, самостійно наберіть номер, який Вам назвуть.

Батьки завжди нагадуйте своїм дітям щоб ні в якому разі не спілкувались із незнайомцями, тим більше не сідали до них у автомобіль. Проговорюйте алгоритм дій у подібних ситуаціях, щоб дитина чітко знала як їй реагувати і не розгубилась.

Відділ поліції №2 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області

1 thought on “Як не стати жертвою вуличної злочинності

  1. Якщо ви стали жертвою грабіжника чи шахрая або свідком пограбування,негайно повідомте про це міліцію. Вірогідність затримання злочинця по гарячих слідах набагато вища, ніж через деякий час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *