Слухати радіо RadioKOR

26 березня – Всесвітній день боротьби з епілепсією

0

Заходи з цієї нагоди спрямовані на інформування людей про те, що ж таке епілепсія, а також на підтримку постраждалих від цього захворювання.

Засновницею, так званого, Фіолетового дня стала 9-річна дівчинка Кессіді Меган в 2008 році. Дитина страждала на епілепсію і через недуги стосунки з однолітками складалися складно. Навіть зараз захворювання овіяне безліччю міфів, а 11 років тому епілепсію сприймали як вирок, який ставили нарівні з серйозним психічним розладом або навіть божевіллям.

Дівчинка вигадала Всесвітній день боротьби з епілепсією для того, щоб довести свою повноцінність і здатність вести таке ж життя, як і звичайні люди.
Її ініціатива була підтримана Асоціацією епілепсії Нової Шотландії (провінція Канади), а потім і іншими організаціями по всьому світу.

Що таке епілепсія?

Епілепсія – одне з найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини. Воно не має нічого спільного з психічними розладами та у розвинених країнах лікується невропатологами, а не психіатрами.

Хвороба виникає тому, що деякі клітини кори головного мозку починають працювати активніше за інших, пригнічуючи інші нейрони. В результаті всі клітини кори переживають одночасне перезбудження. Так починається напад: судоми, втрата свідомості, падіння, піна з рота. Чому клітини починають вести себе так? Причини можуть бути різні: травма голови, інсульт, менінгіт та інші захворювання.

Як лікується епілепсія?

Епілепсія – одне з небагатьох хронічних захворювань, коли досягнення стійкої ремісії можливо: люди вільно вчаться, працюють, одружуються і народжують здорових дітей, ведуть нормальне повноцінне життя. Цьому сприяє як медикаментозне лікування, так і прості індивідуальні правила, що стосуються харчування і способу життя.

За даними МОЗу, в Україні з епілепсією живуть понад 100 000 осіб, і якщо раптом ви станете свідком нападу, то
повинні знати, що робити
Ми прикріплюємо важливу пам’ятку, розроблену Українською Біржою Благодійності та Фондом Бачити серцем. Обов`язково її прочитайте 👇🏽

Також На сайті – https://epi.org.ua і за хештегом #менеценелякає у FB ви можете прочитати особисті історії, і запевнитись у важливості цього дня!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *