Слухати радіо RadioKOR

Водні процедури, скандинавська ходьба – як лікують у Центрі вертебрології в Житомирі

0

Уже понад 4 місяці на Житомирщині працює сучасний Центр вертебрології та реабілітації. За цей час у закладі вже пролікувались 1080 пацієнтів, з яких 89 – учасники АТО/ООС.

Серед найпопулярніших видів реабілітації – водолікування, радонолікування, апаратне лікування, підводне витягування тощо.

Про це розповідає завідувач відділенням реабілітації № 2 Наталя Данилович.

За її словами, у Центрі пацієнти мають змогу пройти фізичну, медичну та психологічну реабілітацію.

«Процедури пацієнтам призначають із урахуванням показів, протипоказів, а також їхніх побажань. Популярністю користуються перлинні, водні ванни, різні види масажів. Тим більше, що після реконструкції Центру маємо нові ванни, відновлені відділення для проходження реабілітації. Унікальними послугами є ударно-хвильова реабілітація, радонолікування, а також водолікування: хвойні ванни, бішарові ванни, морські ванни, вихрові ванни для кінцівок, підводний душ – масаж, підводне витягування хребта, душ Шарко, різні лікувальні душі», – зазначила Наталя Данилович.

Серед водних процедур застосовують душ Шарко, який значно покращує кровообіг, обмін речовин, призначається для пацієнтів із остеохондрозом. А також підводне витягування – для людей, в яких проблеми із спиною.
Поширеними є і процедури апаратного лікування – це весь набір електропроцедур: електрофорези, лазерна терапія, КВЧ-терапія, магнітотерапія, дарсонвалізація, тощо.
Фахівці Центру, які щодня проводять такі процедури, детально розповідають про дарсонваль: «Це високочастотна процедура малої сили, яка розширює судини, покращує кровообіг. Завдяки цій процедурі пришвидшується кровообіг у тканинах, проходять запальні процеси і набряки швидше. Нерв, який до цього погано функціонував, починає працювати краще, швидше з’являється чутливість. Кожному пацієнту індивідуально призначає таку процедуру лікар, зазвичай це курс у 10 днів. Повторюють їх через півроку. Часто її призначають хворим, в якого є грижа».
Наталя Данилович підкреслює, що для фізичної реабілітації створений цілий комплекс із тренажерів. Проте у теплу пору року до фізичної реабілітації включають нордичну ходьбу або скандинавську – це вид фізичної активності, в якій використовується методика занять і техніка ходьби з використанням спеціальних палиць, схожих на лижні.
Також унікальним видом лікування є радонові ванни, адже на території Центру наявна унікальна природна свердловина.
«Зараз радонові ванні застосовуємо для стаціонарних пацієнтів. Проте у найближчий час плануємо відновити амбулаторне лікування на базі радонового відділення. Для того, аби більше залучати хворих із псоріазом та іншими шкірними захворюваннями з міста Житомир», – наголосила завідувач відділенням.
Фахівці новітнього Центру лікують та надають медичні послуги пацієнтам, які отримали черепно-мозкові травми, травми хребта і спинного мозку, судинні ураження головного і спинного мозку, а також із порушенням опорно-рухового апарату.
Окрім традиційної медичної реабілітації – фізіотерапія, ЛФК, водо-, грязе-, теплолікування тощо, фахівці Центру застосовують і новітні послуги.
Серед них:
 – ерготерапія з елементами арт-терапії – відновлення життєвих навиків;
– кінезотерапія – рухова реабілітація, лікування адаптованими під пацієнта рухами з певними індивідуальними силовими впливами (згідно з європейськими методиками Bobat і PNF);
– механотерапія – спеціальні механічні пристрої (вертикалізатори) будуть відновлювати рухи пошкодженої частини тіла;
 – локомат-терапія – відновлення рухової функції з допомогою тренажера-робота.
Для учасників АТО та пацієнтам із направленнями медичні послуги у Центрі надаються безкоштовно. Жителям без направлення, а також із інших областей ціна за курс 12 днів на стаціонарному лікування становить 4960 грн, амбулаторному – 2600 грн.
Детальніше про всі послуги, які надають у Центрі вертебрології на Житомирщині, можна дізнатись за тел.: (0412) 44-72-39. Адреса Центру: м. Житомир, Чуднівське шосе, 1.
Нагадаємо, що найсучасніший в Україні заклад вертебрології із Центром реабілітації учасників АТО відкрили на Житомирщині 16 листопада. Це один із наймасштабніших об’єктів області, який реконструювали упродовж року за кошти ДФРР. У новітньому Центрі щороку понад 5 тисяч пацієнтів зможуть проходити реабілітацію та отримувати якісні медичні, а також унікальні лікувальні послуги. https://www.1.zt.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *