Слухати радіо RadioKOR

Як мотивувати молодь і зацікавити дітей: досвід Коростишівської ОТГ

0

У той час як молоді люди навчаються у школі місцевого самоврядування, учні створюють моделі літаків, ракет і кораблів у гуртках станції юних техніків.

Молодь  пише проекти та втілює їх у життя

«Коростишівська ОТГ унікальна тим, що на її території проживає багато дітей шкільного віку та молоді. Там знайшли спосіб, як долучити юних до участі в житті громади та спрямувати їхній потенціал у правильне русло. У молодих людей багато оригінальних творчих ідей, які легко втілити в життя, якщо підтримати такі місцеві ініціативи», – зауважив Дмитро Клименко, радник Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Активно працювати з молоддю у Коростишівській ОТГ розпочали з грудня 2017 року, коли там створили молодіжну громадську раду, яка об’єднала активних і креативних жителів міста віком від 14 до 35 років.

«Серед ключових напрямків діяльності нашої молодіжної ради – проведення заходів, написання грантових проектів, освітній напрямок (тренінги, семінари, конференції) та обмін досвідом з іншими ОТГ. Для нас спочатку непростим завданням було написання проектів, тому що потрібно було вчитися самим і навчати молодь. Тепер вже маємо успіхи й продовжуємо працювати», – зауважив заступник начальника відділу освіти, молоді і спорту Коростишівської міської ради, голова молодіжної громадської ради Сергій Вдовенко.

Один із вдалих місцевих проектів, який реалізуватимуть, це «Медіатека – публічна бібліотека». Молодіжна громадська рада розробила концепцію, за якою третій поверх будинку культури переобладнають під потреби молоді. Зокрема, там з’являться медіатека, міні-кінотеатр і лаунж-зона. Як пояснив Вдовенко, вже підготували пакетно-кошторисну документацію для проведення ремонтних робіт.

Крім того молодіжна рада розробила проекти медіатек для Коростишівської гуманітарної гімназії №5 ім. Т.Шевченка та Щигліївської ЗОШ. В обох навчальних закладах такий простір із сучасними меблями та технікою вже облаштований і адаптований для дітей з особливими потребами.

Сергій Вдовенко тривалий час співпрацює з навчальною програмою Європейської Комісії «eTwinning Plus», яка передбачає поїздки вчителів та учнів у різні країни, де вони отримують досвід і нові знання. Так з часу створення об’єднаної громади коростишівська делегація побувала в Австрії, Італії, Угорщині, Німеччині, Словенії, Польщі і готується до візиту в Лондон.

Серед останніх написаних молодіжною радою проектів – музичний фестиваль для молодих гуртів «Olizar Music Fest» у межах конкурсу «Малі міста – великі враження».

Чимало членів молодіжної ради реалізують і власні проекти. Зокрема Ангеліна Кушніренко, що представляє благодійну організацію «Молодіжний Центр Дон Боско» за рахунок гранту від обласної адміністрації влітку проведе молодіжний декатлон (командне змагання з десяти етапів — ред.).

«Ми також створили школу місцевого самоврядування. Це освітній проект, який проводять двічі на рік і триває він по півтора місяця. Його ідея – показати молодим людям, як працює система місцевого самоврядування та мотивувати їх у майбутньому долучитися до неї. Зазвичай спікерами під час занять виступають міський голова, депутати, керівники відділів міськради, а також ми запрошуємо гостей з Житомира. Після школи її учасники долучаються до молодіжної ради, проводять заходи, пишуть проекти», – додала заступниця голови молодіжної громадської ради Юлія Вознюк.

Зараз у Коростишеві активно обговорюють ідею створення молодіжного центру, що стане простором для роботи, відпочинку та розвитку молоді.

Майбутні техніки і раціоналізатори

Не менше уваги в громаді приділяють роботі з дітьми. Після школи дівчата та хлопці мають можливість провести вільний час з користю та задоволенням у реконструйованому за кошти ДФРР будинку дитячої творчості, художній та музичній школах, дитячо-юнацькому клубі фізичної підготовки та на станції юних техніків.

Побачити, що створюють молоді винахідники, кореспондентові Укрінформу вдалося на Коростишівській міській станції юних техніків. У закладі немає вихідних, адже там займаються 600 дітей громади, з якими працюють 13 керівників гуртків. Школярів тут навчають початкового технічного моделювання, судно-, авіа- та ракетомоделювання, стендового моделювання, виховують юних фотоаматорів, картингістів, водіїв мопедів і радіоконструкторів.

За останній рік на станції юних техніків з’явилися нові гуртки, серед яких «Велосипедний туризм», «Робототехніка», «Безмежний світ гри з LEGO» та «Юна леді». Крім того, тут планують запровадити екологічний напрямок, а ще – патріотичне виховання.

Заступниця голови молодіжної громадської ради Юлія Вознюк стала директором Коростишівської міської станції юних техніків рік тому й одразу взялася оновлювати обладнання і шукати нові підходити у роботі з дітьми.

«Дитину потрібно зацікавити прийти до нас після уроків, тому ми постійно проводимо майстер-класи, квести, змагання. Помітила, що дітям не вистачає практики. Вони роблять стендові моделі й демонструють їх на виставці. Так само створюють літачки, танки, авто. А от, наприклад, радіокеровані моделі і підводні човни, які запускають на водойми, можна випробувати тільки в теплу пору року. Натомість на станції взимку немає практики. От дитина ходить на заняття і потім втрачає інтерес, бо не може перевірити як працює її модель. Тому ми з керівниками гуртків вирішили зробити басейн довжиною 6,5 метра, який наповнюють водою, щоб діти мали нагоду випробувати свої розробки», – каже Вознюк.

Застаріле обладнання, за яким працюють гуртківці, з часом замінюють на нове енергоощадне. Там, де не вистачає власних коштів, допомагають місцеві та народні депутати, до яких за допомогою звертається станція. Так завдяки депутатській підтримці вдалося придбати 10 спортивних велосипедів, які діти вже випробували під час турмаршруту, комп’ютери та фотоапарати для фотогуртка, 3D-принтер і робототехніку.

«Сучасні діти ще в садочку вміють керувати технікою, а саме телефонами, планшетами та комп’ютерами. Серед вихованців нашої станції є ті, хто обирають собі технічні спеціальності після школи. Дітям дуже подобаються роботи. Зараз вони працюють із трьома, а з вересня упродовж навчального року складатимуть і програмуватимуть вже більшого робота. Він значно цікавіший, адже має датчики руху. Тож діти вчитимуть його їздити й малювати», – додала директор станції.

Щодо матеріалів, з яких діти створюють свої моделі, то їх у міру можливостей купує станція. Натомість макет літачка можна виготовити навіть зі звичайної пластикової пляшки. У такий спосіб вихованців ще й навчають сортувати відходи та дбати про довкілля.

Життя на станції юних техніків вирує упродовж усього навчального року. На початку вересня тут проводять день відкритих дверей, потім влаштовують виставку робіт вихованців та їх нагородження, а також розробляють цікаві програми для занять дітей під час канікул.

31 травня станція організовує відкритий кубок пам’яті Леоніда Каденюка з авіамодельного спорту. Як пояснює Юлія Вознюк, упродовж року таких змагань проводять багато, адже дітям подобається демонструвати, на що спроможні їхні моделі.

Директор станції наголошує, що вихованці постійно привозять нагороди з різних змагань. Серед останніх – три бронзові медалі на змаганнях «Kamyanets-Podilsky art models festival-2019».

«Такі маленькі перемоги неабияк мотивують дітей і надихають керівників гуртків вдосконалюватися і рухатися вперед», – резюмувала співрозмовниця.

https://decentralization.gov.ua/news/11075?fbclid=IwAR2gKEEK3W6DQ0nD_0tEH6_cy1dDphduAH4sZQ3w6R45x8NS52wVNCaUaH0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *