Слухати радіо RadioKOR

Скасування пайової участі: спрощення діяльності забудовників чи втрати місцевих бюджетів

0

Верховна Рада України прийняла у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.

АМУ наголошує, що пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів та закликає Парламент не приймати поспішного рішення щодо її відміни.
«Скасування пайової участі лише дещо процедурно спростить діяльність забудовників. Проте це не покращить загальну ситуацію і створить нові проблеми. Ми вбачаємо більше шкоди від таких змін, ніж користі», – йдеться зверненні Асоціації міст України до народних депутатів України.
За даними експертів АМУ, у 2018 році місцеві бюджети отримали близько 1,6 млрд грн., а зазначеним законопроєктом всупереч частині третій статті 142 Конституції України компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається. Значних втрат зазнають і місцеві бюджети Житомирщини: пайова участь у розвиток інфраструктури міста Житомира за минулий рік склала 4,956 млн.грн., Малина – 354,1 тис.грн. До бюджету розвитку Новограда-Волинського у І півріччі поточного року надійшло пайової участі у розвитку інфраструктури міста – 587,0 тис. грн.
Таким чином, скасування пайової участі розбалансує місцеві бюджети, заблокує завершення розпочатих проєктів і не дозволить почати нові, адже видатки з бюджетів розвитку це:
► капітальні видатки на будівництво, ремонт та реконструкцію дитячих садків, шкіл, лікарень, об’єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту тощо;
► розроблення містобудівної документації.

Якщо буде відмінена пайова участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний та соціальний розвиток.

АМУ пропонує під час розгляду законопроєкту №1059 у другому читанні виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту).
Офіс реформ у Житомирському РВ АМУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *