Слухати радіо RadioKOR

9 листопада – День української писемності та мови 

0

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Також існувала традиція 9 листопада, коли батьки відводили дітей до школи, а потім йшли до церкви: поставити свічку перед образом Нестора-літописця і помолитися, щоб він допоміг дитині в навчанні.

Не зважаючи на те, що кілька століть українців переконували, що такої мови не існує, намагались задушити писемність та культуру, приховуючи величезну кількість літератури та офіційних документів, вже ж українці її зберегли. І 9 листопада 1989 року Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. Сьогодні українською мовою розмовляють майже 45 мільйонів людей і вона є однією з найпоширеніших у світі.

Цього дня традиційно стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Понад 5 мільйонів людей із багатьох країн світу щорічно беруть участь у цьому конкурсі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *