Слухати радіо RadioKOR

Представники Коростишівщини – за виваженість в ухваленні змін до Конституції

0

Минулого тижня відбулися Публічні консультації щодо змін до Конституції України в частині децентралізації.

Нині перед державою постало чимало викликів, що потребують відповідного реагування, зокрема, і в прийнятті змін до Конституції України. Одним з питань, яке обговорювалося на заході, це зміни до основного закону в сфері децентралізації, адже реформа впроваджена, а в Конституції не закріплена.

Участь у заході взяли близько 300 осіб з п’яти областей України (Київська, Житомирська, в т.ч. і представники Коростишівщини, Рівненська, Чернігівська та Черкаська), були розділені на групи та локації, де кожен з учасників міг висловити своє бачення змін до Конституції. Учасниками стали як представники державної влади, так і органів місцевого самоврядування та громадськості.

Всі вони схвально відгукуються про Концепцію змін до Конституції України, яку запропонувала Асоціація міст України і затвердила її на Правлінні АМУ:

·         Конституція – це суспільний договір щодо правил співжиття на дуже тривалу перспективу і його вироблення можливе лише із залученням всіх зацікавлених сторін;

·         єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу як безпосередньо так і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування;

·         Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування без застережень;

·         забезпечення державного суверенітету, територіальної цілісності, національної безпеки здійснюють Служба безпеки, Міністерство внутрішніх справ, Національна гвардія, Збройні Сили, Рада національної безпеки, а особи, винні в посяганні на такі цінності, притягаються до кримінальної відповідальності;

·         державне втручання у власну компетенцію органів місцевого самоврядування є недопустимим;

·         місцеве самоврядування є основою громадянського суспільства та демократії, воно є запорукою цілісності країни, залучення активних громадян до суспільно корисної діяльності;

·         виключно суд зупиняє, визнає незаконними дії та рішення органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб.

АМУ пропонує наступні концептуальні положення у зміни до Конституції України:

1. Запровадити дворівневе місцеве самоврядування: 1) первинний рівень – муніципалітет (один або декілька населених пунктів із навколишніми територіями); 2) вторинний рівень – область (спільні питання жителів муніципалітетів області).

2. Муніципалітети об’єднуються, роз’єднуються, змінюються, перейменовуються за умови підтримки цих питань відповідними муніципальними радами відповідно до закону. Парламент може визнавати муніципалітети з великою чисельністю населення окремими муніципалітетами-областями (наприклад: муніципалітети з населенням понад 700 тисяч жителів, міста Київ та Севастополь).

3. Необхідно зберегти на рівні муніципалітету модель сильного мера, виборної посадової особи, яка очолює виконавчий орган муніципальної ради та головує на засіданнях відповідної ради.

4. Жителі кожного муніципалітету повинні обирати своїх депутатів до обласної ради, а муніципальних рад можуть їх відкликати. Найважливіші рішення обласної ради потребують проведення консультацій із муніципальними радами. Рішення обласних рад виконують їх виконавчі органи.

5. Державну виконавчу владу в АР Крим, областях та повітах здійснюють винятково територіальні представництва органів державної влади. Порядок та способи координації вказаних територіальних представництв визначаються законом.

6. Компетенція органів місцевого самоврядування й надалі поділяється на власну та делеговану державою. Зупинення та скасування актів органів місцевого самоврядування здійснюється виключно у судовому порядку. Державний нагляд за делегованою державою компетенцією здійснюється територіальними представництвами органів державної влади в порядку та випадках, що визначаються законом.

Асоціація міст України надіслала вищезгадані документи Президентові України, Верховній Раді та Кабміну і звернулася з проханням врахувати їх при публічному обговоренні конституційних змін.

АМУ, яка об’єднує 878 громад, наголошує, що залучення її представників, при опрацюванні остаточного тексту проєкту змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади, вкрай важливим.

Асоціація міст України

Реєструйтеся на нашому сайті radiokor.com.ua , приєднуйтеся у Фейсбуці до загальнодоступної групи Korostyshiv NEWS  та будьте завжди у центрі подій Коростишівщини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *