Слухати радіо RadioKOR

Що буде далі з децентралізацією, дізнавалися житомирські журналісти

0

«Децентралізація: що далі?»  такою була тема Національного прес-клубу для регіональних ЗМІ, який відбувся днями у Києві. Це шостий щорічний традиційний інформаційний захід АМУ для медіа щодо децентралізаційної реформи. Пресклуб організовано у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ за підтримки USAID. З-понад 100 представників ЗМІ нашу область на заході представляли журналісти телеканалу «СК1» та газети «Житомирщина».

Одним із запрошених спікерів пресклубу став заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода. Він презентував план заходів Уряду щодо децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

Вдячний АМУ, що вони проводять подібні заходи. Оскільки питання реформи – не тільки технічні рішення, це в першу чергу розуміння процесів її впровадження, а також суспільного сприйняття. Без належної інформаційної підтримки проведення реформи неможливе. Про реформу місцевого самоврядування ми говоримо дуже давно. Необхідність проведення реформи місцевого самоврядування виникла з часів ухвалення чинної Конституції, бо українська модель місцевого самоврядування не відповідає ключовим аспектам Європейської хартії місцевого самоврядування. Ряд інших моментів, які зараз закладені в Конституції, потребують змін.

Реформа місцевого самоврядування безпосередньо пов’язана з історією АМУ, яка стояла у витоків його розбудови в Україні. В активну фазу реформа вступила в 2014 році, коли почалась реалізовуватись відповідна концепція місцевого самоврядування, спільно з профільними організаціями, зокрема з АМУ, ми почали активно комунікувати реформу.

В 2015 році розуміння необхідності реформи було на низькому рівні, але зараз ця цифра сягає 60%. І це є результатом нашої з вами співпраці.

Окремо заступник Міністра наголосив на важливості роботи медіа: «Вплив місцевих та регіональних медіа на суспільну думку набагато більший, адже до «своїх» довіра значно більша. Тому дуже хочемо, щоб преса професійно висвітлювала події, які відбуваються, особливо коли накопичується потік інформації. Спільне розуміння проблеми дає можливість вирішити усі питання по ходу впровадження реформи конструктивніше та ефективніше».

Також В’ячеслав Негода підкреслив, що останні роки впровадження реформи підтверджують, що країні потрібні сильні, спроможні громади: «Процес добровільного об’єднання дав практичне розуміння як позитивних, так і негативних аспектів впровадження реформи. Втім, політика і Міністерства, і Асоціації, полягає в тому, що ми підтримуємо громади, які самостійно за цей час вирішили об’єднатись, а якщо в громадах виникає проблема спроможності, – аналізуємо, яким чином можна підсилювати їх. Адже лише спільними зусиллями ми зможемо провести реформу».

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан роз’яснив, чому АМУ не підтримала два проєкти конституційних змін і що пропонує Асоціація у власній Концепції змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади. Він  наголосив, що у пропозиціях АМУ щодо конституційних змін відображені головні принципи Європейської хартії – справедливість розподілу фінансів і однакова якість публічних послуг.

«Зараз ми маємо об’єктивно доносити точку зору громад, інформувати про хід реформи місцевого самоврядування. Саме для цього АМУ проводить Національний пресклуб реформ», – підкреслив він.

Асоціація міст України як єдиний голос українських громад представляє їх інтереси. Коли Асоціація звертається до Уряду і заявляє про недостатність коштів, наприклад, на медичну сферу, маються на увазі фінанси не для органів місцевого самоврядування, а для людей, які живуть в цих громадах, для забезпечення послуг для них.

Асоціація міст України

Реєструйтеся на нашому сайті radiokor.com.ua , приєднуйтеся у Facebook до загальнодоступної групи Korostyshiv NEWS  та будьте завжди у центрі подій нашого регіону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *