Слухати радіо RadioKOR

Через заборону зберігати гроші на депозитах громади Житомирщини втратять мільйони

0

Кабмін до кінця поточного року заборонив місцевим бюджетам розміщувати на депозитах тимчасово вільні кошти загального фонду. Міста проти такого рішення.

«Це рішення може призвести до того, що в багатьох містах не будуть реалізовуватися великі проекти, в тому числі в рамках ДФРР, інфраструктурної субвенції або сільської медицини. Ці проекти вимагають спільного фінансування з місцевих бюджетів від 10 до іноді 70 відсотків. Для того і були депозити. Це дозволяло уникати ситуацій, коли місцеві депутати могли розподілити кошти на інші цілі. Це була гарантія того, що проект буде реалізований», – прокоментував ситуацію виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.


Подібними думками діляться і фахівці у сфері місцевого самоврядування. За їхніми словами, відтепер громади Житомирщини можуть взагалі не реалізувати довгострокові проекти. До прикладу, протягом 2018 року на депозитних рахунках ОМС Житомирської області  було розміщено 1 млрд 1 млн 48 тис. грн, що трохи більше ніж в середньому по інших областях. Дохід, який отримали місцеві бюджети за рахунок цих коштів – 71,9 млн. грн.

Житомирське РВ АМУ запитало думку і у очільників громад-членів Асоціації міст України. Відтак, Малинський міський голова Олексій Шостак розповів, чому міста зберігали вільні кошти на депозитах:

«Зрозуміло, що не можна розміщувати на депозитах кошти, які місту необхідні саме зараз: для модернізації, для підтримання та забезпечення життєдіяльності міста. На депозити спрямовуємо кошти, під які вже розписано видатки, і їх термін – за 3 місяці чи півроку. Потрапляють виключно ті кошти, які будуть використані, наприклад, влітку. До прикладу, на термомодернізацію – будуть витрачені лише у березні, а закладені у бюджеті вже зараз. Тимчасово вільні кошти, допоки відбудуться тендери, будуть заключені договори, ці кошти мають працювати у банках. Вигідніше їх тримати не просто на казначейському рахунку, а в банках, при цьому заробляти для місцевого бюджету та підтримувати державну фінансову системи, так як розміщаються в державних банках. Умови співпраці з державними банками дозволяють нам оперативно класти і знімати такі кошти».

Як наголошують в АМУ, прийняття Постанови викликало численні звернення органів місцевого самоврядування до Асоціації міст України, в яких висловлюється вкрай негативна оцінка щодо втручання Уряду у повноваження органів місцевого самоврядування у спосіб, не передбачений законодавством. 

Офіс реформ у Житомирському РВ АМУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *