Слухати радіо RadioKOR

«Ми можемо зробити стільки, наскільки у нас вистачить фінансування» – зазначив голова Житомирської ОДА Ігор Гундич на виїзному засіданні Ради регіонального розвитку у Коростишівській ОТГ.

0

21 лютого відбулося виїзне засідання Ради регіонального розвитку при Житомирській обласній державній адміністрації у Коростишівській міській об’єднаній територіальній громаді під керівництвом Ігоря Гундича, голови Житомирсської ОДА,  за участі Вячеслава Поліщука, голови Коростишівської РДА та Івана Кохана, міського голови.

– Я беру перспективну  участь  у сторенні об’єднаних територіальних громад. Для цього важливо мати план розвитку, за який я буду нести відповідальність і саме тому, я сьогодні тут, – звернувся Ігор Гундич до присутніх у залі.

– Дуже легко керувати державою, коли маєш не тільки владу в кулаці, а й фінанси. Але, попри критиці зі сторони опонентів, ми пішли на крок децентралізації. Держава поділилася не тільки повноваженнями, а й фінансами з громадами. Прикладом вдалості  є  реформа децентралізації, яка діє до сьогодні і дає можливість країні рухатися вперед. – зауважив керівник області ( по Коростишівській ОТГ – 10 рад, щооб’єдналися і процес об’єднання й надалі продовжується).

Голова Житомирської ОДА проінформував присутніх у залі про підсумки впровадження реформи децентралізації в області у 2015 – 2018 роках та перспективний план розвитку Житомирської області на 2019 – 2021 роки.

Користуючись нагодою, Ігор Гундич  подякував кожному, хто з перших днів підтримав армію: “Армія була в такому стані, що не могла боронити кордони держави. Сьогодні  українська армія – ТОП 10”.

– Безвіз – це крок до Європи. Томос – духовна незалежність. Вперше за 300 років ми змогли відродити релігійну і духовну незалежність. Почато реформу в освіті та медицині. Нам вдалося за 3 роки зробити більше, ніж за попередні 25 років. Це той фундамент, на якій можна формувати велику незалежну державу, – наголосив Ігор  Гундич.

Іван Кохан, Коростишівський міський голова  на засіданні Ради доповів про підсумки соціально-економічного розвитку громади, якісні показники впровадження реформи децентралізації та перспективний план розвитку громади на 2019-2021 роки . Презентував перспективні об’єкти, проекти ДФРР, ЄІБ, ОТГ, 30-км зони, інші державні і грантові програми, значимі об’єкти приватного бізнесу, що плануються у 2019-2021, які обговорено на співбесідах з головою облдержадміністрації.

Перш за все Іван Михайлович наголосив на показниках місцевого бюджету: – Власні надходження до бюджету збільшилися у 4 рази. Одночасно, зі збільшенням дохідної частини, пропорційно зростає і видаткова частина.  Варто зауважити, що кореляція між дохідною  та видатковою частиною бюджету є досить слабкою. Передані (делеговані) видатки державним бюджетом недостатньо враховують фінансовий ресурс бюджету, а інколи взагалі не підкріплені таким ресурсом.  З державного на регіональний і місцевий рівень передаються окремі заклади в освітній, медичній та культурній сферах.

-Дотації з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров`я, за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету недостатньо для повного забезпечення повноважень делегованих державою,- звернув увагу у доповіді міський голова. – Створений дефіцит ми були змушені покрити за рахунок власних коштів, тим самим  скоротивши  бюджетні призначення на суспільно важливі програми та проекти, які мали б забезпечити процеси розширеного відтворення громади.

Також Іван Кохан доповів про основні реалізовані проекти у 2017-2018 роках за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку,  Фонду соціально-економічного розвитку окремих територій та за рахунок коштів  місцевого бюджету.

-Коростишівська громада приймає участь у проектах, що фінансуються європейськими організаціями , була відібрана в числі 30 громад для участі в проекті «Енергоефективність у громадах ІІ», була відібрана у числі 10 ОТГ для участі в проекті «Сприяння стратегічному розвитку територіальних громад малих міст. В рамках проекту призначено експерта з розробки стратегічних документів, за допомогою якого ведеться розробка Стратегії розвитку Коростишівської міської об’єднаної територіальної громади на період до 2027 року, – додав міський голова.

Говорячи про децентралізацію,  Іван Михайлович наголосив  на змінах в земельному законодавстві, що стосуються безпосередньо ОТГ. Та попросив голову ОДА посприяти у вирішенні встановлення меж Коростишівської ОТГ.

На виїзному засіданні Ради регіонального розвитку Житомирщини присутні мали можливість особисто розповісти про проблеми, які на сьогодні є в Коростишівській ОТГ. Загалом, піднімалися питання щодо критичного стану доріг  представниками Щегліївського, Квітневецького, Стрижівського, Більковецького  старостинських округів та жителів міста. Також Ігор Гундич особисто звернув увагу на підняту проблему – значне підвищення тарифів зі сторони перевізника на перевезення пасажирів Більковецького СО. Представник ДСНС підняла питання щодо пожежних гідрантів, про створення місцевої охорони та функціонування пожежного підрозділу в громаді. Також вносилися пропозиції щодо внесення до плану розвитку ОТГ- облаштування  малої об’їзної дороги, щоб зменшити навантаження  дороги у місті, фінансової підтримки у продовженні будівництва полігону  для побутових відходів , добудові ДНЗ у Більковецькому СО, через неможливість прийняти ще 20 діток  та стосовно жителів Киричанки, які  не належать до міста і не мають статусу села.

Голова Житомирської ОДА взяв до уваги усі проблеми, які озвучувалися на засіданні, одразу ж дав завдання своїм підлеглим зробити обстеження, виготовити проекти по визначенню вартості цих робіт для включення до перспективного плану розвитку ОТГ та зазначив: « Ми можемо зробити стільки, наскільки у нас вистачить фінансування», звернувши увагу, що вже заплановано  виділення Коростишівській ОТГ 12 млн.грн для ремонту вулиць Семінарська та Різдвяна.

Після спільного обговорення усіх піднятих питань, громада Коростишівської ОТГ підтримала перспективний план розвитку, представлений Ігорем Гундичем, головою Житомирської ОДА картками для голосування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *