Харчування школярів або Як корисне зробити смачним?

Нагодувати школярів часом буває дуже непросто, адже традиційні бутерброди швидко набридають і не приносять необхідної користі, харчування в їдальні не завжди підходить вимогливим підліткам, в магазинах найчастіше руки тягнуться до шкідливих чипсів та сухариків, а голодний учень – точно не найкращий варіант для активного та ефективного засвоєння матеріалу на уроках. Саме тому редакція КП «Коростишівське радіо» вже добре попрацювала та пропонує читачам декілька найбільш цікавих та смачних варіантів перекусу, який можна зготувати дітям до школи.
Щоб харчування було максимально комфортним та смачним, варто пошукати невеличкі зручні ланч-бокси з декількома відділеннями, наприклад, для окремо для основної страви та окремо для фруктів.
- Лаваш з куркою та овочами. По-перше, це досить сучасно та є можливість вкласти в середину більше корисних овочів та м’яса. По-друге, страву зручно їсти руками. Як варіант, у лаваш можна замотати 250г курячого філе (смаженого на пательні та порізаного соломкою), помідор, огірок та авокадо (можна подрібнити кубиками). Заправити краще густим йогуртом, завчасно додавши до нього солі та приправ. Давати такий перекус краще в герметично закритому контейнері.
- Домашній сендвіч з використонням тостового хліба. Як начинку можна використовувати буженину з телятини з додаванням огірка, скибочок сиру та домашнього майонезу. Сендвіч краще зробити звечора,а вранці перекласти в контейнер.
- Тарталетки з овочами та твердим сиром. Основу тарталеток можна приготувати самостійно з пісочного тіста. Для начинки підійдуть відварені овочі, які любить дитина, а в якості заливки можна змішати яйце, 30 мл молока чи вершків з натертим твердим сиром. Страву випікати у духовці при 180 градусах протягом 15 хвилин.
- Курячі тефтелі. Для цього потрібне саме куряче філе(подріблене в фарш), приблизно 100 г відвареного рису, куряче яйце, помідор, цибуля, а також сіль, перець за смаком, 2 ст.л. олії. З готової маси сформувати тефтелі та обсмажити на пательні (по 4 – 6 хвилин з кожної сторони), а потім ще протушкувати протягом 15 хвилин. Додати в шкільний контейнер до улюбленої каші чи картопляного пюре.
- Рулет з омлету. Для приготування потрібно 3 яйця, 30 г твердого сиру (натерти), 70 мл сметани, трохи укропу. Змішати перераховані інгредієнти до однорідної маси та вилити в деко. Запікати при 180 градусах протягом 10-12 хвилин. Готовий омлет змастити густим йогуртом чи сметаною (додавши тертий плавлений сирок) та скрутити рулетом. Щоб школяру було зручно смакувати, рулет можна завчасно порізати порційними кружечками.
- Горіхи та сухофрукти – один з найзручніших та найулюбленіших варіантів перекусу. До того ж, це корисно. Фініки, фундук, волоські горіхи (чищені), кеш’ю, мигдаль, курага, чорнослив та родзинки – це завжди краще солодощів та магазинних чипсів.
- Бутерброди. Щоб такий перекус був максимально корисним, фахівці рекомендують використовувати цільнозерновий хліб та твердий сир. Ковбасу можна спробувати замінити вареною грудинкою або шинкою.
- Сирники та домашня випічка. Ми впевнені, що кожна родина добре знає, які страви люблять їхні діти. Якщо вони не швидко псуються, їх можна їсти руками – обов’язково давайте школярам з собою.
- Цільнозернові хлібці.
Що не варто давати з собою в школу?
- Кисломолочні продукти, що швидко псуються.
- Снеки типу сухарів, чипсів та шоколадних батончиків (це шкідливо для травлення та загального здоров’я дитини і, до того ж, не допомагають втамувати апетит).
- Солодку газовану воду, яка офіційно вважається найшкідливішим варіантом харчування, особливо, для школярів.