Секрети збалансованого раціону за будь-яких умов

Зараз, як ніколи, важливо залишатися здоровими, міцними та готовими буквально до всього. Адже саме від нашого настрою, поведінки та рішень залежить життя та здоров’я оточуючих, майбутнє дітей та пришвидшення перемоги загалом. Тому пропонуємо глибоко вдихнути, видихнути та сконцентрувати свою увагу на забезпеченні повноцінного раціону для найрідніших та найближчих людей.
Найголовніше правило полягає в тому, що безкінечні перекуси – не варіант повноцінного та корисного харчування. Саме тому стараємось максимально дотримуватися «правила тарілки», де передбачаються і білки, і клітковина, і вуглеводи з жирами.
- Для забезпечення раціону білками варто звернути увагу на рибні та м’ясні консерви у власному соку або ж томаті, консервовану квасолю і сочевицю, рибний та печінковий паштет, кисломолочні продукти. Не будуть також зайвими консерви скумбрії, тунця та сардин у власному соку, які найчастіше додають до каш.
- Вуглеводи краще отримувати з хліба, спеченого з цільного зерна, висівок та з додаванням насіння. Альтернативою може бути лаваш. У якості перекусу найкраще підходять сухофрукти, протеїнові батончики, пастила та горіхи.
- Клітковина є в свіжих продуктах типу капусти, огірків, томатів, перцю, зелені, а також в яблуках, кукурудзі та цитрусових. Для різноманіття в раціон варто додати квашену капусту, кабачкову ікру та консервований горошок з кукурудзою.
- Забезпечення корисними жирами можливе при споживанні кунжуту, льону, насіння гарбузового та соняшникового, маслин, сала, горіхової пасти, а також печінки тріски. Під рукою краще також мати твердий сир та арахісову пасту.
Обираючи товари для поповнення запасів важливо уважно читати склад та надавати перевагу тим продуктам, у складі яких менше цукру та консервантів, а також глутамату натрію (Е621).
На всяк випадок варто мати запас сухої сублімованої їжі типу гречаної каші з сухими грибами чи м’ясом, борщу, горохового та нутового супів. Це може врятувати, якщо будь-які інші варіанти стають неможливими чи відсутня альтернатива. Такі суміші необхідно залити водою та трохи зачекати. Також є варіанти з сухими сніданками, якісною локшиною швидкого приготування, супів в брекетах та сушеного хліба.
Щодо пиття – важливо зробити запаси чистої питної води та кожні 8-10 днів їх оновлювати. Для різноманіття можна приготувати овочеві соки з моркви та буряка або ж томатів. Проте не додавати в них сіль. Солодкі компоти варто обмежити, оскільки цукор сприяє появі спраги.
Якщо є попередження про припинення електропостачання найближчим часом, варто приготувати голубці, печеню або будь-яку іншу страву, яку любить вся сім’я і її можна споживати декілька днів. Після того, як вона буде готова, кастрюлю варто помістити в термосумку, аби все залишилося якомога довше теплим.
Варто нагадати і старий бабусин секрет, коли ємність з гарячою стравою замотували в плед або ковдру, що дозволяло зберегти тепло протягом 5-6 годин. Перед тим, як замотувати, кастрюлю з їжею варто помістити в поліетиленовий пакет.
Старше покоління також часто згадує про яйця та картоплю в мундирах, які можна їсти та зберігати без холодильника протягом 2 днів.
Корисними будуть і поради про приготування випічки, що смакує охолодженою, наприклад, пироги з рибою чи куркою, випічка з овочами та домашнє вівсяне печиво.
І наостанок…
У стресі та з постійними переживаннями люди схильні до безконтрольного споживання простих вуглеводів та часто споживають все, що потрапляє під руку. Варто пам’ятати, що така поведінка дуже шкодить здоров’ю, погіршує самопочуття та емоційний стан.
Не дозволяйте ворогу шкодити ще більше! Бережімо себе, плануймо максимально збалансований раціон та оберігаймо наше майбутнє абсолютно у всіцх його проявах, наприклад, почавши харчуватися правильно настільки, наскільки це можливо в цю хвилину.
Зможемо, вистоїмо та переможемо!