Слухати радіо RadioKOR

Зберігання продуктів. Температурний режим. – ДПСС у Житомирській області

Продукти можна зберігати різними способами: у кімнаті, холодильному або морозильному обладнанні. Для кожного з них існують окремі правила, дотримання яких убезпечить продукти від псування, а споживачів — від вживання небезпечних продуктів та страв навіть при екстрених чи планових відключень електроенергії.

Важливо, що харчові продукти повинні зберігатися з дотриманням умов зберігання та мінімальних термінів придатності харчових продуктів, згідно з рекомендаціями виробника, зазначеними на маркуванні.

Зберігання за кімнатної температури

УМОВИ: 10—21 ºС

  • Фрукти та овочі, а також соління — окремо від готових до вжитку продуктів. Коренеплоди — в окремому місці.
  • В окремому місці — некондиційні продукти (в’ялі, несвіжі, з пошкодженнями).
  • Заборонено зберігати продукти на підлозі, для цього треба забезпечити складські приміщення стелажами чи піддонами.
  • Продукти без оригінального пакування мають зберігатися в закритих ємкостях з маркуванням (назва, термін придатності, постачальник).

Зберігання в охолодженому стані

УМОВИ: 4 ºС у холодильнику та 5 ºС або нижче — у товщі продукту:

  • готові до вживання продукти (м’ясо, салати, десерти);
  • з відповідною вимогою до зберігання;
  • мають зберігатися охолодженими після відкриття;
  • схильні до мікробіологічного забруднення з маркуванням «вжити до»;
  • холодильне обладнання — непереповнене та в достатній кількості.

Після чотирьох годин зберігання за кімнатної температури такі продукти стають непридатними до вжитку.

Нагадаємо, що холодильники не повинні бути переповнені, у них має забезпечуватися циркуляція холодного повітря, а їх температурний режим — постійно контролюватися.

Зберігання в замороженому стані

УМОВИ: -18 ºС і нижче

Усі продукти мають бути маркованими.

У випадку несправності морозильної камери:

  • повністю розморожені харчові продукти, якщо їх неможливо відразу приготувати, вважаються непридатними;
  • повторно заморожувати харчові продукти категорично заборонено.

Окрім контролю температурного режиму зберігання продуктів, слід також контролювати температуру готових страв відповідно до технологічної документації.

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області