Слухати радіо RadioKOR

Правила збирания та профілактика отруєння грибами – ДСНС

Гриби – харчовий продукт, однак серед них багато є отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.

Профілактика отруєння грибами:

  • Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
  • Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
  • Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.
  • Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.
  • Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.
  • Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання ботулізмом.
  • Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею аботпапером. Обовʼязково перевіряйте гриби на радіоактивність.
  • Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів

Правила збирання грибів:

  • Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні.
  • Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.
  • Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.
  • Коли збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.
  • Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підрузді та інші гриби, що мають молочний сік, обовʼязково вимочіть їх і добре волошіть у холодній воді, аби вимити гірку, шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, що мають їдкий, гіркий присмак, та із свинушками.
  • Назбиравши сморжів і зморшків, не забувайте, що їх неодмінно слід перекип’ятити (7-10 хвилин) у воді, щоб виварити отруту; воду після кипʼятіння вилити.
  • Ніколи не збирайте і не їжте грибів переслизлих, зморщених, червивих, зіпсованих.

Провідний інспектор ВЗНС ЖРУ ГУ ДСНС України

у Житомирській області Віталій Носок