Пам’ятка щодо профілактики харчових отруєнь – Держпродспоживслужба

Оператори ринку, які займаються виробництвом та /або обігом харчових продуктів повинні:
- бути зареєстрованими у державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів ;
- неухильно дотримуватися принципів контролю у критичних точках (НАССР);
- забезпечувати простежуваність та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти, на всі продукти харчування мають бути товаро – транспортні накладні (ТТН), а постачальний мати державну реєстрацію;
- на всіх робочих місцях необхідно ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- носити чистий змінний одяг, який знімається при відвідуванні туалету та при виході з виробничого приміщення, забезпечити окреме зберігання спеціального та домашнього одягу;
- за наявності симптомів кишкової інфекції утримуватися від роботи та звертатися до лікаря;
- Організовувати проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів персоналом навчальних закладів відповідно до законодавства;
- забезпечити чистоту на робочих місцях, прибирати робочі місця з використанням мийних та дезінфікуючих засобів, використовуючи окремий прибиральний інвентар для туалетів, складських приміщень та зони приготування їжі чи продажу продуктів;
- використовувати за призначенням марковані розробні дошки та ножі;
- ретельно дотримуватися товарного сусідства, температурного режиму та термінів зберігання харчових продуктів, сировини та готових страв;
- використовувати лише чисту водопровідну або бутильовану воду.
Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області