Слухати радіо RadioKOR

Пам’ятка щодо профілактики харчових отруєнь – Держпродспоживслужба

Оператори ринку, які займаються виробництвом та /або обігом харчових продуктів повинні:

  • бути зареєстрованими у державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів ;
  • неухильно дотримуватися принципів контролю у критичних точках (НАССР);
  • забезпечувати простежуваність та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти, на всі продукти харчування мають бути товаро – транспортні накладні (ТТН), а постачальний мати державну реєстрацію;
  • на всіх робочих місцях необхідно ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • носити чистий змінний одяг, який знімається при відвідуванні туалету та при виході з виробничого приміщення, забезпечити окреме зберігання спеціального та домашнього одягу;
  • за наявності симптомів кишкової інфекції утримуватися від роботи та звертатися до лікаря;
  • Організовувати проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів персоналом навчальних закладів відповідно до законодавства;
  • забезпечити чистоту на робочих місцях, прибирати робочі місця з використанням мийних та дезінфікуючих засобів, використовуючи окремий прибиральний інвентар для туалетів, складських приміщень та зони приготування їжі чи продажу продуктів;
  • використовувати за призначенням марковані розробні дошки та ножі;
  • ретельно дотримуватися товарного сусідства, температурного режиму та термінів зберігання харчових продуктів, сировини та готових страв;
  • використовувати лише чисту водопровідну або бутильовану воду.

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області