Рекомендації операторам ринку щодо збереження виготовленої продукції під час відключення електроенергії – ДПСС

ДО УВАГИ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ!
У період воєнних дій на території України все частіше виникає ситуація коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж.
Постійні відключення електроенергії є проблемними для багатьох виробників харчових продуктів, адже йде мова про збереження роботи підприємства та забезпечення умов виробництва, а це – зберігання сировини, дотримання технологічних процесів, зберігання готової продукції, тощо. Особливо критичною відсутність електроенергії є для виробників заморожених харчових продуктів.
Щоб зберегти виготовлену продукцію підприємства закуповують генератори або ж відшукують партнерів по бізнесу, які приймуть її на зберігання.
В будь-якому випадку відключення світла для виробництва – це надзвичайна ситуація, адже на підприємстві процес виробництва триває постійно.
З огляду на ситуацію, яка складається через віялові відключення систем енергопостачання, Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує операторам ринку:
- розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
- при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання). Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;
- забезпечити дотримання гігієнічних вимог;
- забезпечити лабораторний контроль готової продукції;
- адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії;
- забезпечити підприємство генераторами та іншими енергоносіями на випадок тривалих відключень електроенергії;
- переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації.
Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів.
Нагадаємо, що згідно ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:
– Якщо оператор ринку вважає або має підстави вважати, що харчові продукти, які він ввіз (переслав) на митну територію України, виробив, переробив або обіг яких здійснює, не відповідають вимогам безпечності, він негайно розпочинає процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує про виявлену невідповідність компетентний орган. Якщо такі харчові продукти могли потенційно потрапити до споживача, оператор ринку інформує споживачів про причини їх вилучення та у разі потреби відкликає харчові продукти, якщо застосування інших заходів є недостатнім для досягнення прийнятного рівня захисту здоров’я споживачів.
Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олена КРАВЧУК