Слухати радіо RadioKOR

Ефективні поради, як заощаджувати гроші на продуктах щотижня та їсти доступну якісну їжу

Одна людина витрачає значну частину своєї заробітної плати на місяць на харчові продукти, що є великим шматком вашого щомісячного бюджету. Але за допомогою розумної стратегії ви можете значно зменшити свої витрати на продукти і при цьому добре харчуватися.

Дотримання навіть однієї з цих порад може з часом заощадити вам кошти.

1. Обирайте заморожені продукти

Якщо ви хочете отримати максимальну вигоду від фруктів та овочів, вам краще інвестувати в заморожені версії, а не у свіжі. Це тому, що продукти в морозильній камері були заморожені одразу після того, як їх було зібрано, тому їхня найвища якість збереглася і вам не доведеться турбуватися, що ці ніжні ягоди запліснявіють до того, як ви встигнете їх з’їсти. До того ж, часто купівля заморожених продуктів обходиться дешевше, ніж купівля такої ж кількості свіжих.

2. Плануйте своє харчування

Складання плану харчування щотижня не тільки знімає питання “що на вечерю” з вашого щоденного списку справ, але й допомагає впорядкувати ваші покупки, оскільки ви вносите до списку покупок лише ті продукти, які є частиною вашого плану харчування.

Якщо ви не годуєте натовп, подумайте про те, щоб згрупувати страви протягом тижня, які містять схожі швидкопсувні інгредієнти. Таким чином, ви будете знати, що встигнете використати цілий болгарський перець до того, як він почне в’янути.

3. Спробуйте правило 6 до 1

Це правило економії продуктів може бути наступним найкращим рішенням. Купуйте шість овочів, п’ять фруктів, чотири білки, три крохмалі, два соуси або намазки та одну цікаву страву, щоб спробувати.

Це дасть вам багато різноманітності для створення страв на тиждень, а зосередженість на продуктах не лише корисніша для здоров’я, але й для вашого бюджету.

4. Перевірте свій холодильник і комору перед тим, як йти за покупками

Перед покупкою варто поглянути, які продукти у вас вже є вдома. Витратьте кілька хвилин на перегляд того, що є у вашому холодильнику, морозильній камері та коморі, перш ніж йти за покупками, і складіть список того, що вам дійсно потрібно, так ви уникнете покупки одних і тих самих продуктів.

5. Купуйте в сезон

Змінюючи меню зі зміною сезону, ви можете заощадити чимало грошей, а також зробити страви смачнішими.

6. Відвідайте фермерський ринок

Може здатися, що покупка на фермерському ринку може бути дорожчою, але ви будете здивовані, коли вирушите туди. Оскільки продукти привозять прямо з поля на ринок, і, як правило, на близьку відстань, ви виключаєте посередників, таких як супермаркет, що може призвести до економії коштів.

7. Підпишіться на програми винагород або лояльності

Якщо ви постійно робите покупки в одному або двох магазинах, підпишіться на їхні картки лояльності. Ви отримуватимете всі знижки в магазині, просто ввівши свій номер телефону або провівши карткою, і часто будете автоматично підписані на акції, які можуть принести вам інші пропозиції, наприклад, щедру знижку на одне замовлення продуктів.

8. Ретельно обмірковуйте оптові покупки

Чи люблю я це настільки, щоб з’їсти все це? Чи зможу я з’їсти все це (або заморозити) до закінчення терміну придатності?

Величезний контейнер для зеленого салату здається вигідною покупкою порівняно з маленькими в супермаркеті, але якщо ви з’їсте лише чверть, перш ніж він зіпсується, ви втратите гроші і даремно витратите їжу.

9. Перевіряйте розпродажі та купони

Щоб заощадити, не обов’язково купувати купони – подивіться на рекламні листівки, щоб дізнатися про спеціальні пропозиції, і плануйте своє харчування відповідно до них. Якщо ви полюбляєте продукти відомих брендів, перевірте їхній вебсайт на наявність купонів, які можна роздрукувати, щоб теж заощадити.

Плануєте скористатися перевагами великого розпродажу? Переконайтеся, що у вас є місце для зберігання, перш ніж купувати щось.

10. Уникайте фасованих напівфабрикатів

Нарізані кубиками диня або морква можуть полегшити процес здорового харчування, але ви заплатите більше за зручність, і ваша їжа може зіпсуватися швидше, ніж якби ви купили цілий продукт і потрудилися нарізати його власноруч.

11. Будьте розумні у виборі м’яса

Коли ви прагнете скоротити витрати, завжди найлегше знайти найбільшу частину вашого рахунку. А оскільки м’ясо може бути однією з найдорожчих частин вашого продуктового замовлення, це чудове місце для початку. Обираючи дешевші шматки м’яса (наприклад, яловичину з верхнього краю), вибираючи рецепти, які розтягують м’ясо – наприклад, тушковане м’ясо з квасолею та іншими дешевшими білками – або повністю відмовившись від м’яса, ви можете швидко зменшити свої витрати на продукти харчування.

12. Мінімізуйте харчові відходи

Багато з наведених тут стратегій, зокрема планування харчування та заморожування продуктів, можуть допомогти зменшити кількість харчових відходів у вашому домі. Завдяки ретельному плануванню та розумному використанню залишків їжі ви можете значно заощадити, не вносячи жодних додаткових змін до своїх продуктових покупок.

Після того, як ви поклали певний продукт до кошика, намагайтеся використати його максимально. Те саме стосується приготованих страв, коли у вас закінчилося м’ясо чи гарнір. Ось кілька простих порад, як їх використовувати.

  • Зберігайте овочеві обрізки та шматочки в одному морозильному пакеті і використовуйте їх для приготування бульйону.
  • Змішайте залишки м’яса з обіду з приготованим кускусом, додайте овочі – і обід на наступний день готовий.
  • Залишки приготованого гарніру можуть стати основою для салату наступного дня. Неважливо, що це буде – рис, макарони, кіноа чи картопля. Додайте протеїн, овочі, заправку – і ваша наступна страва готова.
  • Коли ви купуєте курку, думайте про неї як про єдине ціле. Не використовуйте лише грудку, стегенця та крильця. Ви можете використати обрізки та скелет, щоб приготувати смачний бульйон, повний необхідних мікроелементів та колагену. Останній важливий для здоров’я суглобів, а також для зовнішнього вигляду вашої шкіри.

Щороку викидається 1,3 мільярда тонн харчів, що становить приблизно ⅓ від усього харчового виробництва, призначеного для споживання людиною. Найбільша частка з них припадає на фрукти та овочі. І, мабуть, не дивно, що індустріально розвинені країни викидають більше їжі, ніж країни, що розвиваються.

Для порівняння:

  • У Європі та Північній Америці кожна людина викидає в середньому від 95 до 115 кг їжі на рік.
  • У країнах Африки на південь від Сахари та Південно-Східної Азії кожна людина викидає лише 6-11 кг їжі на рік.

Що стосується питання відходів, не можна не згадати, що слід дивитися на дату на упаковці харчових продуктів.

  • Термін придатності зазвичай вказується на упаковці свіжих продуктів. Це найпізніша дата, до якої ви можете безпечно вживати їжу.
  • Мінімальний термін зберігання до певної дати вказується і на продуктах, що не псуються. Однак вам не потрібно турбуватися про те, щоб їсти, наприклад, рис, термін придатності якого минув на кілька тижнів, але який запакований і має гарний вигляд.

Тому не плутайте ці дві частини інформації і не викидайте, наприклад, макарони та інші продукти, що не псуються і які добре зберігаються. Так ви також можете легко заощадити гроші, а крім того, правильно зберігаючи продукти, продовжити життя, наприклад, фруктам і овочам.

Намагайтеся не сприяти утворенню відходів власною поведінкою. Ви врятуєте не лише планету, але й свій гаманець. Тому максимально використовуйте всі джерела їжі і пам’ятайте, що овочі, які не мають звичної ідеальної форми, смакують так само добре, як і ідеальні.

13. Не купуйте готові страви

Хоча готові страви можуть здатися дешевим варіантом, та це далеко не так. Звичайно, якщо порівняти ціну банки тушонки і 500 г сирої яловичини або свинини, то цілком логічно, що готова страва коштує дешевше. Але тепер спробуйте подумати про порції. Зазвичай банку можна з’їсти за один присід, але з півкілограма м’яса можна приготувати чотири порції тушонки. Готова страва все ще здається дешевшим варіантом?

І так само з іншими харчами. Подивіться, скільки коштує заморожена піца в магазині. А тепер порівняйте з тим, скільки борошна, дріжджів і трохи цукру, солі та олії коштувало б вам, аби приготувати власне домашнє тісто і піцу в домашніх умовах. На зекономлені гроші ви можете додати шинку, сир та інші улюблені смаколики. Наприклад, зазвичай, магазинна піца з шинкою містить лише 12% шинки. Ви ж не хочете за це платити, чи не так? Не кажучи вже про те, що готові страви повинні містити більше добавок, щоб зберігатися довше. Вони часто мають більший вміст солі. Зрештою, ви можете з’їсти всі 5 г рекомендованої добової норми в одній готовій страві.

Те ж саме стосується і готових здорових страв. За відносно високу ціну в магазинах можна знайти різноманітні готові овочеві салати, наприклад, популярний “Цезар”. Хоча це чудова здорова альтернатива, та якщо ви нікуди не поспішаєте, то придивіться до них уважніше. Зазвичай у коробці ви знайдете лише кілька листків салату, заправку, кілька сухариків і трохи м’яса, що явно не відповідає ціні. Крім того, вони можуть містити невиправдано багато калорій через оливкову заправку. Тому варто купувати м’ясо, овочі та заправку окремо і готувати салат вдома самостійно. Так ви отримаєте свіжу, дешевшу, смачнішу та більш збалансовану страву.

14. Не спокушайтеся на упаковку

Ви помітили, якими популярними є харчі зі словом “протеїн” у магазинах? Ви можете побачити його навіть на хлібобулочних виробах або різноманітних спредах, які через це часто мають значно вищу ціну. Але чи є сенс їх купувати? Перш ніж ви потягнетеся за таким продуктом, подивіться на склад, щоб переконатися, скільки протеїну в ньому насправді міститься. Етикетки “протеїн” або “джерело протеїну” можуть бути присутніми вже тоді, коли на протеїн припадає щонайменше 12,5% загальної енергетичної цінності, що не є дуже великою кількістю. Багато продуктів, які не мають популярної протеїнової етикетки, перевищують цей поріг.

Використовуйте здоровий глузд при виборі харчів і подумайте – чи справді є сенс платити на третину більше за продукт, на якому написано “протеїн” і який містить, наприклад, на 5 г більше протеїну на 100 г, ніж його “звичайна” версія? Так само спокусливими можуть бути харчі з написом FIT, “у формі” і так далі. Це просто порожні слова, які часто не мають жодного значення для продукту. Не піддавайтеся на ці хитрощі і читайте склад самостійно, перш ніж покласти щось у кошик. Ваш гаманець буде вам вдячний.

15. Дайте шанс іншим маркам

У вас є улюблена марка йогурту, яку ви побачили по телевізору і відтоді купуєте тільки її? Якщо ви хочете заощадити трохи грошей, то можливо, настав час дати шанс дешевшим альтернативам. Не кожна компанія має бюджет, щоб регулярно платити величезні суми грошей за телевізійну рекламу. Але це не обов’язково означає, що у неї гірша продукція. Можливо, вона вкладає зекономлені за рахунок реклами гроші у вдосконалення технології виробництва.

Наступного разу, коли ви підете за покупками, спробуйте пошукати той самий продукт у інших марок. Вони можуть суттєво відрізнятися за ціною, навіть якщо не відрізняються за якістю. Наприклад, у супермаркетах продукт вітчизняної марки може бути дешевшою альтернативою. Тож спробуйте, можливо, ви знайдете нового фаворита і навіть заощадите гроші.