Слухати радіо RadioKOR

Портал “Знаїмо” – це про здоров’я та правила харчування школярів

За ініціативи Олени Зеленської в Україні запустили портал “Знаїмо” — це про те, як важливо знати, що ми їмо.

«Знаїмо» — це про те, як важливо знати, що ми їмо. Особливо, якщо мова про харчування дітей, тим паче у школі.

Портал «Знаїмо» було розроблено та запущено в дію, як частину реформи системи шкільного харчування. Щоб у освітніх закладах знали, які зміни потрібні, аби у школярів було здорове меню. Щоб батьки знали,  як прищепити дітям здорові звички як спосіб мислення. Щоб і учні знали, як це здорово — їсти здорове! І як може бути при цьому смачно, а не тому що «мама сказала».

Портал — однаково корисний для освітян та батьків. Бо ж харчування дітей у шкільному віці — це синергія з обох сторін. Приміром, у підрозділі «меню» є технічні карти багатьох шкільних страв, тож батьки можуть порівняти їх з тим, що готують у їх школі. А також збирати поживні ланчбокси в доповнення.

І, що важливо — матеріали на порталі враховують воєнний час, у якому ми всі живемо, і значну частину порад присвячено харчуванню вдома, адже частина дітей навчаються дистанційно.

Ось декілька найважливіших тез:

  • Здорове і збалансоване харчування дітей та підлітків разом із регулярною фізичною активністю забезпечують не лише здоров’я школярів, але й безпосередньо впливають на успішність навчання.
  • Пріоритетно слід забезпечити потребу школяра у рідині за рахунок чистої питної води. Вода має бути постійно доступною протягом навчального дня та особливо під час фізичної активності. Кількість необхідної рідини для дітей та підлітків передусім зумовлена відчуттям спраги. Більша кількість рідини потрібна при значних і тривалих фізичних навантаженнях.
  • Гарячі напої – чай, какао мають споживатись у помірній кількості бажано без доданого цукру. Фруктовий сік слід обмежити не більше однієї склянки (200 мл) на день.
  • Під час кожного прийому їжі діти шкільного віку мають споживати різноманітні овочі (крім картоплі), включаючи свіжі, приготовлені, морожені або консервовані без значного вмісту солі у кількості 100 г на кожний основний прийом їжі три рази на день.
  • Аналогічну кількість фруктів і ягід (100 г) слід передбачити для школярів під час основних прийомів їжі або перекусів. Крім свіжих сезонних фруктів меню може включати морожені, консервовані фрукти і ягоди без додавання великої кількості цукру, а також висушені ягоди з фруктами.
  • Щоденне меню школярів всіх вікових груп має включати цільнозернові продукти (каші, цільнозернових хліб, макаронні вироби) а також бобові. Загальна кількість становить 150 г для молодшого шкільного віку і 200 г – для старшого.
  • Для забезпечення фізіологічного росту та розвитку організму у дитячому і підлітковому віці слід щоденно споживати три порції молочних продуктів, одне куряче яйце, два три – рази на тиждень рибу (бажано жирні морські сорти), два – три рази на тиждень м’ясо птиці, один – два рази на тиждень – червоне м’ясо.
  • Слід передбачити певний перелік корисних харчових продуктів, які школярі можуть швидко знайти і спожити без спеціального приготування. Для цих цілей найкращими варіантами можуть бути овочі (наприклад, морквяні палички), фрукти, сушені фрукти і ягоди, горіхи та насіння, цільнозернові крекери тощо.
  • ВООЗ та національні професійні лікарські асоціації рекомендують обмежити споживання цукру менше 25 грамів на день. Загалом, десерти, які споживають діти і підлітки слід обмежити менше 10% від загальної добової калорійності.
  • Діти молодшого шкільного віку мають споживати менше трьох грамів солі, а школярі старших вікових груп не більше п’яти грамів на день. Слід усвідомлювати, що основна кількість солі споживається у складі перероблених харчових продуктів: хлібу, оброблених м’ясних виробів, снеків, сиру, консервів, соусів.

Розробники порталу повідомляють, що повномасштабне вторгнення дещо призупинило цю реформу, однак ворогу не зупинити життя: педагоги працюють, а наші діти вчаться. А це означає, що ми не маємо права нехтувати їх здоров’ям. Тож цьогоріч тема здорового харчування буде однією з пріорітетних у їхній роботі, а публікації про нього щовихідних з’являтимуться тут із хештегом #знаїмо.

Джерело