Слухати радіо RadioKOR

Великдень – це головне свято християнського календаря з дуже давнім походженням. Цього дня віруючі згадують про чудове воскресіння Ісуса Христа через 3 дні після того, як його розіп’яли на хресті. Дата свята змінюється щороку і обчислюється за місячним календарем, проте завжди випадає на неділю – саме в цей день тижня, згідно з Біблією, воскрес Христос.

Традиції та заборони на Великдень

Українці дуже люблять Воскресіння Христове та відзначають його з великим розмахом, а українські великодні традиції існують багато століть.

Підготовка до Великодня починається заздалегідь, ще під час посту. До великого свята господарі прибирають у будинку, миють вікна, перуть постільну білизну. Власники худоби та птиці заздалегідь заготовляють м’ясо. До Воскресіння намагаються закінчити всю роботу, оскільки у свято працювати забороняється.

Традиційне меню на Великдень включає м’ясні страви (ковбаса, голубці, холодець), рибу, варені варені яйця. На десерт випікають паски двох видів – здобні та сирні. Усі страви готують заздалегідь, але їдять лише у свято.

У ранок Великодня українці відвідують богослужіння. До храму приносять кошики з продуктами, крашанками та пасками. Освячену їжу ставлять на стіл та запрошують усю родину.

Заборони на Великдень такі ж, як і на будь-яке інше велике церковне свято. У Воскресіння Христове не можна:

  • займатися важкою фізичною працею;
  • лаятися, ображати інших людей, заздрити і бажати зла;
  • засуджувати людей за спиною і розкривати їхні таємниці;
  • займатися ворожінням, ритуалами і обрядами;
  • викидати освячені продукти у відро для сміття;
  • відмовляти в допомозі.

Також в перший тиждень після Великодня священнослужителі не рекомендують одружуватися і вінчатися.

Христос Воскрес! Бажаємо допомоги Божої, міцності духу, сердечного тепла, великоднього тріумфу, усмішок добрих облич, здоров’я близьким, тепла оселі, трепетної радості, благодаті, милості, душевного просвітлення.

Нехай Воскресіння Христове принесе світло, щастя, мир.