Слухати радіо RadioKOR

В Австралії пройде показ українських вишиванок

0
українці українка українець народ вишиванка вінок

Демонстрація традиційного українського вбрання пройде у Національній галереї Австралії 16 травня з нагоди Дня вишиванки.

Про це йдеться на сторінці Посольства України в Австралії у Facebook.

«Посольство України та Союз Українок Австралії проведуть у Національній галереї Австралії показ українських традиційних костюмів під музичний супровід неповторного “Джага Бенд”, – йдеться у дописі.

Зазначається, що метою показу є поширення інформації про День вишиванки та ознайомлення австралійського суспільства із багатою національною спадщиною.

«Культурна спадщина, представлена у вишивці. Відкрийте для себе культуру найбільшої європейської країни через її традиційне вбрання та звичаї. Розшифруйте її символізм та розкрийте її цінності», – йдеться в розміщеній у дописі афіші.

У Посольстві також запросили місцевих українців підтримати ініціативу відзначення свята і 16 травня одягнути вишиванки на роботу.

«Як говорить офіційне гасло свята: “Вишиванка – одяг вільних людей!”, – зазначається у дописі.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Посольство України в Австралії разом з провідними українськими організаціями Зеленого континенту оголосило про початок марафон до Всесвітнього дня вишиванки, який уся українська та світова спільнота відзначатиме 16 травня 2019 року.

У рамках акції пропонувалося одягнути у вишиванку відомих австралійців будь-якого штату та регіону, записати на мобільний телефон коротке відео (горизонтальне, не більше 1 хв), і упродовж квітня скинути посилання на це відео на зазначену адресу електронної пошти.

Ідея акції – показати, що вишиванку ідентифікують у світі як частину української культури, її одягають іноземці в знак солідарності і підтримки України, привернути увагу світової спільноти до української культури, підсилити позитивний імідж нашої держави у світі та історичну, культурно-ментальну окремість українського народу.

Як повідомлялося, Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення – щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, а також засновник, голова оргкомітету ГО «Всесвітній день вишиванки» Леся Воронюк.

У цей день вже традиційно проходять цікаві конкурси у мережі, наприклад, «Найкраща вишиванка» або «Найкраще фото» у вишиванці. Фото у вишиванках викладають у мережу не лише жителі України, а також і українці за кордоном.

У 2019 році День вишиванки святкують 16 травня.

Матеріал: https://inlviv.in.ua/svit/v-avstraliyi-projde-pokaz-ukrayinskyh-vyshyvanok?fbclid=IwAR0jR0PPAnRRXrG3TlbJDeEj-3AYuxXd7Mr-Ldd2GylRuA6KTt6PjYg5hIc

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *