Слухати радіо RadioKOR

Тепер в кожній області буде свій тариф на газ: скільки платитимуть споживачі Житомирської області

0

Після запровадження НКРЕКП нових тарифів для АТ «Укртрансгаз» в кожній області України діятиме своя ціна на газ для побутових споживачів.

Про це повідомляє прес-служба громадська спілка «Асоціації газового ринку України».

«За інформацією наявною у розпорядженні Асоціації, Уряд та Нафтогаз нарешті врегулювали ціну газу для потреб побутових споживачів з 1 травня 2019 року. Відповідно до проектів додаткових угод надісланих НАК «Нафтогаз України» на адресу постачальників зі спеціальними обов’язками, оптова ціна газу за якою Нафтогаз здійснює продаж газу для потреб побутових споживачів з 01.05.2019 року становитиме 5 990,00 грн. за 1000 м3 при цьому кінцева вартість газу мала б становити 8 247,00 грн. за 1 000 м3. Крім того, вказані додаткові угоди також врегульовують питання оптової ціни для потреб побутових споживачів на червень 2019 року, яка становитиме 6 299,00 грн. за 1000 м3, а отже кінцева ціна газу мала б становити 8 627,01 грн. за 1 000 м3», – йдеться у повідомленні.

Однак, споживачам варто звернути увагу на те, що кінцева вартість блакитного палива у платіжках буде різною на всій території України. Така різниця обумовлена рішенням НКРЕКП щодо запровадження для дочірньої компанії НАК «Нафтогаз України» – АТ «Укртрансгаз» тарифу на транспортування газу, виходячи з замовленої потужності. Він передбачає, що споживачі (у т.ч. побутові) газу сплачуватимуть за послуги транспортування газу газотранспортною системою фіксовану ставку (фактично абонплату), у розмірі 157,19 грн. за тис куб. м. (без ПДВ). Ця ставка є складовою кінцевої вартості газу для населення і діє для всіх областей України. АТ «Укртрансгаз» вже надіслав постачальникам газу для населення нові угоди на транспортування газу.

Так, вартість газу для населення у Житомирській області з 1 травня 2019 року становитиме 8318,21 грн за 1000 куб.м, з 1 червня 2019 року – 8698,2 грн за 1000 куб.м.

«Варто зазначити, що до цього нововведення вартість газу була єдина для споживачів у всіх регіонах, тому що для всіх областей діяв однаковий загальний тариф на доставку газу який складався з тарифу на транспортування для АТ «Укртрансгаз» та тарифу на розподіл для операторів ГРМ. Із 1 травня для кожного регіону буде діяти свій тариф на доставку газу. Наголошуємо, що єдиний компонент кінцевої вартості газу, який залишається незмінним та хронічно збитковим, протягом останніх трьох років – тариф на розподіл природного газу», – інформує ГС «Асоціації газового ринку України».

Водночас НАК «Нафтогаз України» 13 травня повідомила, що контрагентам розіслані додаткові угоди, які містять нову ціну газу при постачанні на умовах ПСО (покладання спеціальних обов’язків).

«Ціна визначена з урахуванням вимог урядових постанов від 8 травня 2019 р. №380 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 р. №293» та від 19 жовтня 2018 р. № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» і на травень складає 5990 грн за тис. куб. м без урахування ПДВ і вартості доставки. Нова ціна у травні на 245 грн за тис. куб. м або майже на 4% нижче ніж та, що діяла у квітні. Раніше постановою № 867 передбачалось, що вартість газу для потреб населення на умовах ПСО з 1 травня мала становити 7184,8 грн за тис. куб. м без ПДВ і вартості транспортування», – зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 8 травня Урядовий портал повідомляв, що ціна на газ для населення України в травні 2019 року має становити не більше 8,24 грн за кубометр, в протилежному разі споживачі мають звертатися на урядову «гарячу лінію».

Як повідомляв Житомир.info, з 1 квітня 2017 року роздрібна ціна на природний газ для потреб населення становила 6,95 грн за кубометр. 19 жовтня 2018 року Кабмін повідомив про збільшення ціни на газ з 1 листопада 2018 року на 23% і назвав це вимушеним кроком. Після цього прем’єр-міністр Володимир Гройсман нагадав, що місцева влада відповідає за тарифи на житлово-комунальні послуги.

Житомир.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *