Слухати радіо RadioKOR

14 серпня Православна Церква відзначає кілька важливих свят: Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, згадуємо також пам’ять семи мучеників Маккавеєвих, матері їх Соломонії та учителя Єлеазара і входимо в період Успенського посту.
Маковія, «Перший» чи «Медовий» Спас – це відомі народні назви цього дня, які є не зовсім правильними з точки зору того, що ми, як християни, вшановуємо. По-перше, Спас – Спаситель наш Ісус Христос – Він Один, і не може бути «першим, другим чи третім». Так само, Він не може бути «медовим, яблучним, горіховим, хлібним» чи ще якимсь. Подібні означення виникли з традиції приносити на освячення до храму перші плоди, що достигали на цей час, задля благословення врожаю та подяки Богу за його земні блага.
Щодо Маковія, то, незважаючи на співзвучність цієї народної назви з ім’ям сімох старозавітних мучеників Маккавеєвих, пам’ять яких Церква молитовно вшановує в цей день, традиція освячення маку ніяк не пов’язана з ними. Більше того, ім’я мучеників Маккавеєвих у перекладі з арамейської означає «молот», а не «мак», вказуючи на їхню стійкість і твердість у вірі.
14 серпня після Божественної літургії у храмах звершуватиметься освячення води, зілля, квітів, меду та садових плодів, які приносять віряни, на духовну поживу й тілесну користь, на подяку Богові за те, що Він і цього року щедро обдарував нас тим, що виростила земля. Церква шанує цю давню традицію освячення плодів, тим більше, що про це вказано ще в Старому Завіті: «Початки плодів землі твоєї принось у дім Господа, Бога твого» (Вих. 23: 19).
Тож пам’ятаймо, що все на цій землі – від Бога. Дякуймо Йому за це, святкуючи й освячуючи Його щедрі дари, просячи у Всемилостивого Спасителя дарувати сили і здоров’я сумлінно трудитися та насолоджуватися плодами праці, які є благословінням Божим для кожного із нас.

Підписуйся на наш YouTube: Коростишівське радіо

та групу в Facebook: RadioKor|Коростишівське Радіо

Дякуємо, що Ви з нами!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *