Слухати радіо RadioKOR

30 років з дня проголошення Декларації про державний суверенітет України

0

У липні 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила “Декларацію про державний суверенітет УРСР”, який проголошував “верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх стосунках”.

Україна була однією з перших країн СРСР, яка оголосила про намір вийти з Радянського Союзу. Декларація приймалася в роки розпаду СРСР.

Документ фактично був програмою розбудови незалежної держави та дав поштовх і напрямок процесу її створення. Декларація проголошувала самостійність України у розв’язанні питань економіки, науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

Україна декларувала статус нейтральної держави, яка не братиме участі у військових блоках і зобов’язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

Того ж дня, коли депутати проголосували за Декларацію, було ухвалено постанову “Про день проголошення незалежності України”.

“Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє: вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України”, – витяг з постанови.

16 липня стало святковим та вихідним днем на території України. Відзначалося це свято всього один рік – у 1991.

30 років Декларації про державний суверенітет. Цікаві факти про документматеріал: український інститут національної пам’яті

20 лютого 1992 року постановою Верховної Ради дата Дня незалежності була перенесена з 16 липня на 24 серпня.

У Декларації проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де “всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять”.

Будьте з нами: http://www.radiokor.com.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *