Слухати радіо RadioKOR

Рекомендації населенню щодо укриття у фонді захисних споруд цивільного захисту

0

З метою організації інженерного захисту населення в сучасних умовах використовуються захисні споруди цивільного захисту (сховища, протирадіаційні укриття), а також споруди подвійного призначення та найпростіші укриття.

Захисні споруди цивільного захисту – інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних чинників, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів (далі – захисні споруди). Вони розподіляються на сховища та протирадіаційні укриття та є основним засобом колективного захисту населення.

Сховище – герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів;

Протирадіаційне укриття (ПРУ) – негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості.

Відповідно до будівельних норм ПРУ також розраховано на захист від звичайних озброєнь.

Для захисту людей від деяких факторів небезпеки, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час, та дії засобів ураження в особливий період також використовуються споруди подвійного призначення та найпростіші укриття.

Споруда подвійного призначення — це наземна або підземна споруда, що може бути використана за основним функціональним призначенням і для захисту населення, її проектування та будівництво здійснюється з урахуванням будівельних норм, визначених як для споруд основного функціонального призначення та як для захисних споруд цивільного захисту.

Найпростіше укриття – це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Інформацію про місцезнаходження споруд, призначених для укриття населення розміщено на офіційному вебсайті Коростишівської міської ради

У разі виникнення надзвичайних ситуацій уважно слухайте сигнали оповіщення цивільного захисту, повідомлення та виконуйте вказівки.

Завчасно зберіть речі (постільну та натільну білизну, одежу, документи, гроші, запас харчів та води на дві доби, засоби індивідуального захисту, аптечку) і тримайте їх у доступному місці, біля виходу з квартири (приватного будинку).

Особисті документи (паспорт, диплом, свідоцтва про народження, шлюб та освіту, інші важливі документи) варто постійно мати з собою.

Беріть активну участь у підготовці споруди, в якій маєте укриватися Ви та Ваша сім’я.

Порядок заповнення захисних споруд людьми, які укриваються:

Заповнення захисних споруд проводиться за сигналами оповіщення цивільного захисту. Для швидкого заповнення захисної споруди особи, що укриваються, повинні заздалегідь вивчити маршрути руху. Напрямок руху до захисних споруд від місць масового перебування позначається покажчиками маршруту руху, вивішеними чи намальованими на видимих місцях. Особи, що укриваються, повинні прибувати у захисну або іншу споруду, призначену для укриття населення, із засобами індивідуального захисту та дводобовим запасом продуктів у поліетиленовій упаковці (якщо вони не закладені у захисній споруді) та мати при собі найнеобхідніші речі.

Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі, приводити тварин.

Заповнювати захисні споруди необхідно організовано, без паніки.

Дітей, людей похилого віку і людей із поганим самопочуттям розміщують у медичній кімнаті або біля огороджувальних конструкцій і ближче до повітроводів. Розміщення здійснюється, як правило, за виробничим або територіальним принципами (цех, бригада, будинок), місця розміщення таких груп позначають табличками відповідного змісту.

У спорудах, призначених для укриття населення, забороняється палити, шуміти, запалювати без дозволу гасові лампи, свічки, не слід ходити по приміщеннях без особливої потреби, необхідно дотримуватись дисципліни, якнайменше рухатися.

Організовується позмінний відпочинок людей на місцях, обладнаних для лежання. Для повноцінного відпочинку можна тримати у захисній споруді або брати з собою легкі підстилки і невеликі подушки з поролону, губчатої гуми або іншого синтетичного матеріалу.

Вихід із захисної споруди здійснюється за командою “Відбій” (після уточнення обстановки у районі захисної споруди, а також у випадках вимушеної евакуації у порядку, який установлюється командиром групи (ланки) з обслуговування захисної споруди).

Вимушена евакуація із захисної споруди проводиться:

при пошкодженнях захисної споруди, які виключають подальше перебування у ній осіб, що укриваються;
при затопленні захисної споруди;
при пожежі у захисній споруді і утворенні у ній небезпечних концентрацій шкідливих газів;
при досягненні граничнодопустимих параметрів повітряного середовища.

Коростишівська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *