Слухати радіо RadioKOR

Толока для збереження історичної пам’ятки

0

14 листопада у селі Більківці Коростишівської ОТГ місцеві учасники АТО разом з  активістами, за підтримки козаків та підприємців організували осінню толоку біля козацького кургану. Прибули на допомогу й вихованці гурту бойового козацького вишколу “Стрибожі правнуки”.

Ініціатор толоки Роман Дорожинець переконаний, що це гарний приклад для дітей: “Тут Ви бачите не тільки ветеранів, а й бізнесменів, козаків, молодь з села. Цей флешмоб має місце бути в кожному селі, в місті, біля кожної історичної пам’ятки заради збереження минулого звитяжних пращурів.” Роман поділився, що вони – АТОвці, виграли проєкт Програми ООН «Ветеран-двіж», яка направлена на залучення учасників бойових дій до громадської діяльності, як реабілітаційна адаптація.

 

Максим Козаченко, місцевий активіст збентежений безвідповідальністю громади, яка своїми діями забруднює місцевість. “У першу чергу, не забувати та відновлювати історичну пам’ятку, щоб передати нащадкам. Сьогодні ми ставимо таблички з надписом “Шановні жителі! Будьте гідними своїх пращурів”, таким чином нагадуємо, що викидання сміття заборонено”, – ділиться Максим та радіє, що зібралися небайдужі люди.

«Тут має бути козацький хутір і пасіка, – поділився Володимир Лисюк, козак Лис (родове ім’я), почавши майструвати перший вулик власноруч. – Це буде чубатий вусатий козак в брилі з люлькою. Бджілки будуть працювати, а люди, які приїжджатимуть, будуть смакувати місцевим медом. А мед на Коростишівщині унікальний, бо тільки тут такі різнотрав’я, яких немає ніде у світі». – зазначив козак Лис, родом із смт.Пулини Житомирської області.

Через «Коростишівське радіо» Володимир Лисюк звернувся до місцевої влади та нагадав про  обіцянку, яку вони дали на урочистому відкритті історичної пам’ятки влітку, що влада буде допомагати у прибиранні історичного місця. Та, на жаль, цього так і не відбулося. «Який раз переконався, що закликати нікого ні до чого не має сенсу. Поки не зробиш своїми руками, надіятися ні на кого», – переконаний козак. “Серце кров’ю обливається, коли навколо святого місця розвели такий безлад. Хлопцям і дівчатам, які долучилися до толоки, низький уклін!» – подякував Володимир Лисюк молоді й запевнив, що козаки завжди допомагатимуть і підтримуватимуть місцевих активістів у збереженні історичних пам’яток, яких, до речі, на Більківецькій землі ще багато. Треба тільки навести лад.

Зробивши благодійну справу, усі, стомлені, але щасливі, смакували куліш, уміло приготовлений козаком Михайлом Лисюком. Готуючи смачний обід, біля вогнища завзятий козак розповідав молодому поколінню незнані історії про козацтво. Було смачно, цікаво та весело.

Долучайтеся до подібних дійств! Встигніть зробити хоч якусь добру справу за своє життя. Адже життя – це історія, а історія – це ВИ!

Відеорепортаж толоки:

Фотоальбом толоки: https://www.facebook.com/photo/?fbid=361405228260659&set=oa.364151901354823

 

Будьте з нами: radiokor.com.ua
Facebook: Радіо Коростишівщини/Korostyshiv NEWS
Instagram: radio.kor
YouTube: Коростишівське радіо
+38068-340-21-96 (telegram)
radio_kor@ukr.net
м. Коростишів, вул. Соборна Площа, 21

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *